Constanţa: Bayramul în Turcia dobrogeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fântâna Mare (Başpunar) este singurul sat din România locuit numai de turci. Oamenii încă respectă cu stricteţe tradiţiile vechi ale musulmanilor. Sărbătoarea de Kurban Bayram a început marţi şi se încheie astăzi.

Ajungi la Başpunar după ce străbaţi vreo 40 de kilometri până la Cobadin, iar apoi încă vreo 25, spre graniţa cu Bulgaria. Mica aşezare musulmană e pitită între dealuri împodobite cu stânci frumos modelate. La Başpunar (Fântâna Mare în limba română) locuiesc 130 de familii.

Sacrificiu


Cea mai importantă sărbătoare a turcilor este Kurban Bayramul, ce se celebrează în aceste zile. Este echivalentul Crăciunului românesc. În ajunul acestei sărbători, musulmanii obişnuiesc să taie un berbecuţ. Animalul sacrificat trebuie să aibă minimum un an.

„Tot berbecuţul tăiat în ziua de ajun se se dă pomană pentru cei care nu mai sunt printre noi. Dacă un membru al familiei vrea să oprească o bucăţică, trebuie să o plătească. El dă bani unui copil, unei femei vădane sau unui om sărman, dar nu o sumă simbolică, ci plăteşte exact contravaloarea, în funcţie de cantitatea pe care vrea să o păstreze. În prima zi a Bayramului tăiem alt berbecuţ, pentru cei vii. Acela se păstrează, din el nu se mai împarte“, explică Leinar Şemşedin, învăţătoare în satul Fântâna Mare.

În timp ce gospodinele pregătesc dulciurile, copiii merg la colindat, obicei ce este prezent şi la creştinii ortodocşi. Spre deosebire de obiceiul de la oraş, colindătorii musulmani nu sunt plătiţi cu bani, ci cu dulciuri. „Se strâng în faţa geamiei cu toţii şi apoi merg din casă în casă la urat. La noi nu se dau bani colindătorilor, noi le dăm dulciuri pregătite în casă“, povesteşte Nazile Iusein (50 de ani), localnică.

Trei sărbători într-un an

Sătenii din Fântâna Mare  spun că o dată la 33 de ani se întâmplă să aibă 3 Bayramuri într-un singur an. Pentru ei este o mare plăcere să respecte tradiţia. „La noi Crăciunul nu are o dată fixă, anual data de celebrare se decalează cu 10 zile“, spune zâmbind Leinar Şemşedin.

Reprezentantul comunităţii turce se mândreşte cu oamenii săi.„La noi se respectă tradiţia şi limba. Am reuşit să evoluăm fără a renunţa la aspectele care ne reprezintă ca neam“, spune Sebatin Memet.


Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite