Constanţa: Barul unde primeşti prezervative gratis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ideea de a monta în toaletă o cutie cu prezervative le aparţine voluntarilor Asociaţiei Române Anti-SIDA (ARAS). Voluntarii au căutat parteneri în rândul patronilor de baruri pentru a desfăşura campanii de informare.

Cutia cu prezervative a fost montată în toaleta băieţilor din barul Friend’s, din zona Sălii Sporturilor. „Ia acum, să nu iei mai târziu“ - este mesajul care stârneşte amuzamentul clienţilor. Ideea s-a născut ca urmare a unui proiect de conştientizare a tinerilor cu privire la infecţia HIV/SIDA.

„În anul 2009, cei de la ARAS au realizat o proiecţie în bar, în cadrul unei campanii. Aşa a început colaborarea noastră“, îşi aminteşte Rucsandra Ţigănuş, unul dintre proprietarii barului.

Campanie de informare

Propunerea voluntarilor de a monta o cutie pe care să o „alimenteze“ a găsit imediat răspuns pozitiv. „Mi-am spus spus «De ce nu?». Am acceptat imediat“, explică Rucsandra. După montarea cutiei din toaleta băieţilor, patronii barului au aşteptat şi primele reacţii ale clienţilor. Pe mesele din bar se află broşuri ce conţin informaţii despre prevenirea bolilor cu transmitere sexuală.

Iniţial, cutia a fost ocolită de clienţi. „Au fost reticenţi, apoi curioşi. Unii dintre clienţi s-au amuzat şi au umflat prezervativele, apoi le-au lipit de pereţi“, spune tânăra. După mai bine de un an, clienţii barului s-au obişnuit cu oferta inedită.

„Cutia cu zâmbete“


„Am văzut şi pliante despre contracepţie pe colţul mesei. Cred că informarea este utilă, în condiţiile în care în bar vin şi adolescenţi care trebuie să fie informaţi“, crede Mihai (29 de ani), un client al barului. Prietenul său este mai reticent. „Nu cred că puştii de liceu care îşi fac veacul prin baruri înţeleg că trebuie să le folosească şi nu să le umfle ca pe baloane. Pentru ei sunt doar cutii cu zâmbete“, este de părere Cristian
(37 de ani).

Marinela (19 ani) se declară încântată de ideea voluntarilor. „În barurile din străinătate, este un lucru normal să existe măcar un tonomat cu prezervative, din care te serveşti civilizat. La noi mai e de lucru, românii sunt destul de reticenţi“, spune tânăra studentă.

Citeşte mai multe în !

stampila constanta
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite