Constanţa: Balaurul Dobrogean, o legendă mai vie decât monstrul din Lock Ness

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legendele locale vorbesc despre monştri de peste şase metri lungine, cu ţepi pe care dacă îi atingi cazi secerat. Șerpi uriaşi care şuieră prin iarbă de-ţi îngheaţă sângele în vine.

Balaurul dobrogean este cel mai mare şarpe constrictor de pe teritoriul ţării noastre, iar patria lui este zona Măcin, areal protejat. Este neveninos, iar cercetătorii spun că ar mai exista doar zece exemplare. „Problema e că oamenii care îi găseau pe streşini sau stâlpi le dădeau cu sapa în cap. Au un mecanism de apărare, de panică. Dacă simt că zona lor nu e sigură, nu se mai înmulţesc chiar şi zece ani“, spune Viorel Roşca, directorul Parcului Naţional Munţii Măcin.

Mai lung decât Ghiţă Mureşan

Cei care i-au întâlnit rămân marcaţi pe viaţă pentru că nu este uşor să dai nas în nas cu un şarpe mai lung decât celebrul Ghiţă Mureşan. „Prima dată l-am văzut în pădure, când eram copil. Vă jur că era încolăcit pe gâtul unui pui de căprioare. În anul doi de facultate, fiind în practică pe şantierul arheologic Cetăţuia din Luncaviţa, l-am văzut din nou. Era maroniu şi lung... foarte lung, de aproximativ 2,5 metri şi gros ca o sticlă de bere“, povesteşte Ştefan Ilie, actualul primar al comunei Luncaviţa.

Alţi oameni care s-au întâlnit cu balaurul dobrogean povestesc că acesta scoate un şuierat foarte puternic, în special când este atacat sau i-se încalcă teritoriul. „Lucram la carieră la Turcoaia. L-am auzit de mai multe ori când împuşcam în carieră, imedit se auzea un şuierat puternic“, povesteşte Nicolae Drăguţa, localnică.

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară !

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite