Constanţa: Axenia Dobrescu vrea să schimbe faţa Constanţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Axenia Dobrescu studiază Arhitectura
Axenia Dobrescu studiază Arhitectura

Prima iubire a fost desenul, apoi a trecut la arhitectură. Eleva visează să-şi proiecteze şi să-şi construiască o casă spaţioasă, cu etaj şi... geometrizată.

Axenia este elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional de Arte Regina Maria. A început cu desenul în clasa a V-a, dar a schimbat profilul. În prezent este elevă la secţia Arhitectură. „Primele noţiuni pe care le-am învăţat despre arhitectură au fost axonometriile, desene în trei spaţii“, spune eleva.

Este fascinată şi dornică să înveţe cât mai multe despre tot ce o poate ajuta să devină cel mai bun arhitect din Constanţa şi niciun sacrificiu nu este prea mare pentru ea.

Analizează clădirile

Atunci când merge pe stradă, ochii îi zboară la clădiri. „Îmi place Muzeul de Artă din Constanţa. O arhitectură interesantă are şi Casa de Cultură, pe care o analizez de fiecare dată când trec pe lângă clădire“, adaugă ea.

Deşi nicio construcţie nu i se pare urâtă în oraşul de la malul mării, Axenia ar restructura multe dintre clădiri, mai ales din zona peninsulară. „Fiecare construcţie este interesantă în felul ei, chiar dacă este veche, are zidurile dărâmate sau distruse. Prin muncă orice clădire poate fi reabilitată, iar eu vreau să învăţ din secretele arhitecturii“, mai spune tânăra.

Pantheonul din carton

Prima lucrare pe care a realizat-o la secţia de Arhitectură a fost o machetă din carton a Panteonului din Roma, la cererea profesorului de istorie. A fost recompensată cu nota maximă, dar nu se mulţumeşte cu atât. „Pantheonul făcut de mine are 30/30 centimetri, dar  mi-ar plăcea să am ocazia să-l văd în mărime naturală şi să pot realiza şi eu, cândva, un astfel de proiect complex“, explică eleva.

În liceu studiază limba italiană, despre care mărturiseşte că este a doua plăcere a ei. Pasionată de călătorii, tânăra a avut ocazia să viziteze şi să admire arhitectura clădirilor în mai multe ţări. A vizitat Grecia, a călătorit şi admirat clădirile din Bulgaria, dar i-au atras atenţia moscheile din Turcia. „Turcia are foarte multe moschei spectaculoase. Nu-mi explic cum au reuşit să le construiască, dar am timp să învăţ“, spune Axenia. 

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară Constanţa!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite