Constanţa: Au fost puse în funcţiune microhidrocentralele de la Agigea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Măsura a fost determinată de creşterea nivelului Dunării
Măsura a fost determinată de creşterea nivelului Dunării

Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile (CNACN) SA Constanţa a pus în funcţiune mircrohidrocentralele de la ecluza Agigea datorită creşterii nivelului Dunării peste nivelul apei din canal.

Începând cu sfârşitul lunii februarie 2010, în baza contractului încheiat în 2009 între Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa şi SC Hidroelectrica SA - sucursala Hidrocentrale Buzău, microhidrocentralele produc energie electrică în capacitate de 2,5MW/h, respectiv 2,2 MW/h livrată în Sistemul Energetic Naţional. „Acţiunea în sine mai are şi avantajele primenirii apelor din canalele navigabile care sunt folosite de Regia Autonomă Judeţeană de Apă (RAJA) în scopul potabilizării“, a declarat purtătorul de cuvânt al CNACN Constanţa, Anca Tudoraşcu.

Ȋn condiţiile de ape înalte cu risc de producere de inundaţii, Administraţia Canalelor Navigabile SA preia debite importante de apă din Dunăre contribuind astfel la reducerea riscului de inundaţii în aval.

„Nivelul Dunării la momentul actual este de 8,60 mrMB (metri reper Marea Baltică), iar nivelul canalului este de 7,60 mrMB. Conform prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor, debitul Dunării este în creştere, ajungând în luna aprilie 2010 la cota de 9,01 mrMB“, a ai spus Anca Tudoraşcu.


Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite