Constanţa: Atenţie! Delfinii eşuaţi ar putea fi purtători de boli transmisibile! FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biologii marini de la Societatea de Explorări Oceanografice şi Protecţia Mediului Marin (SEOPMM) Oceanic Club avertizează turiştii aflaţi în aceste zile pe litoral că se expun unor eventuale boli transmisibile dacă ating delfinii aduşi la mal de curenţi.

Numai în ultimele trei zile au fost înregistraţi şi preluaţi de echipa SEOPMM Oceanic 29 de delfini morţi, eşuaţi la coasta românească a Mării Negre: cinci în cursul zilei de vineri şi 24 în cursul zilei de sâmbătă. Majoritatea sunt marsuini, dar şi afalini.



„De la începutul anului 2011 avem de-a face cu un total de 44 de cazuri. Pentru 26 dintre aceste cazuri s-a stabilit că au murit prin înec în urma prinderii lor în plase de pescuit. Alţii se pare că au fost victime ale unor explozii produse în urma exerciţiilor militare. În ultima săptămână, cinci pui de marsuin născuţi de câteva zile au eşuat vii la coastă, dar nu au supravieţuit. Aceştia erau epuizaţi în urma pierderii mamelor şi a lipsei hranei“, a declarat biologul Răzvan Popescu-Mirceni, preşedintele Oceanic Club.



Din acest motiv, specialiştii suspectează capturarea unui cârd de marsuini, printre care şi femele cu pui, în unelte de pescuit.



Sunt suspectate boli

Pentru a elimina alte ipoteze, veterinarii şi biologii membri ai echipei SEOPMM Oceanic Club investighează existenţa unor potenţiale boli, cum ar fi virozele respiratorii. Peste aproximativ o săptămână, specialiştii se vor putea pronunţa dacă puii erau sau nu bolnavi.



„Cel mai recent caz pentru care echipa noastră a intervenit a fost în staţiunea Mamaia (plaja Golden Tulip). Când am ajuns, câţiva turişti se jucau cu puiul respectiv, fapt ce a adăugat un stress foarte mare asupra acestuia. Facem un apel pe acesta cale: un delfin viu care ajunge în ape de mică adâncime are, cu siguranţă, probleme serioase de sănătate“, a mai explicat biologul.



O mână de ajutor

Voluntarii de la Oceanic Club îi sfătuiesc pe cei care găsesc mamiferele eşuate pe plajă să nu le atingă ăntrucât ar putea fi purtători ai unor boli, cum ar fi erizipelul (boală infecţioasă acută a tegumentelor), care sunt transmisibile la om.



De asemenea, dacă îi găsesc vii şi doresc să acorde un prim ajutor mamiferelor este nevoie să îi acopere cu prosoape ude partea corpului ieşită din apă, având grijă ca orificiul pe care respiră să fie deasupra apei. „Dacă delfinul viu este ieşit mai mult de 1/5 din înălţimea corpului din apă, se sapă în nisip sub el pentru a evita rănirea tegumentului prin frecarea de nisip. Să apeleze în aceste cazuri numărul echipajului nostru: 0744.507.709“, a mai spus liderul Oceanic Club.

image
image
image
image
image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite