Constanţa: Atac la boxe în preajma sărbătorilor de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Interfonul nu-i fereşte pe locatari de hoţi
Interfonul nu-i fereşte pe locatari de hoţi

Venirea frigului îi face pe cei flămânzi să caute adăpost şi mâncare în subsolurile blocurilor, iar oamenii legii trebuie să răspundă tuturor sesizărilor şi să facă cercetări ca la carte.

Viscolul care s-a abătut weekendul trecut asupra Constanţei a fost un moment prielnic pentru hoţi să acţioneze, iar o avarie care a lăsat oraşul întreg fără lumină a fost şi exploatat din plin. Locatarii unui bloc din cartierul Km- 4-5 au constatat că boxele le-au fost sparte. „Au luat murăturile şi tot ce au mai găsit de mâncare pe acolo. Au luat la rând şi au spart mai multe boxe“, spune Elvira.

Agentul şef Iulian Tălmaciu este poliţist de proximitate la secţia 5 şi încearcă să le explice oamenilor că trebuie să îşi ferească singuri bunurile pentru că paza bună până la urmă trece primejdia rea.  Zona de care răspunde are însă aproape 40.000 de locuitori şi un singur poliţist trebuie să rezolve reclamaţiile. „În Elveţia, un poliţist are cam 7.000 de locuitori...în cazul furturilor din boxe trebuie să facem cercetări, să prelevăm probe“, spune el.  Când vine vorba de atacuri la boxele locatarilor, începe munca de Sisif. Şi asta pentru că poliţiştii ştiu că cei care se încumetă la astfel de fapte sunt flămânzi şi fără adăpost şi ştiu să se ascundă. Deschiderea unui dosar penal înseamnă ca poliţistul să meargă cu mandat în căutarea suspectului care este liber şi fără domiciliu chiar dacă autorul locuieşte undeva...în piaţă.

Probe de pe borcane

„Se prelevează amprente de pe borcane, de pe uşi, iar de pe lacăte mai greu nu avem o tehnică aşa avansată“, mai spune el. În sectorul din zona Peninsulară de care răspunde agentul şef Ilie Bărbulescu, hoţii din boxe folosesc mănuşi sau un ciorap ca să nu lase urme aşa că omul legii i-a îndrumat pe oameni să îşi pună gratii cât mai zdravene pe la uşile de la boxe. Deşi de câţiva ani tot mai mulţi proprietari şi-au montat interfon la intrare, accesul în scară este liber pentru oricine.

„Le-am explicat locatarilor de pe toate etajele să nu deschidă necunoscuţilor şi la final am sunat la interfon la unul dintre proprietari şi am pretins că suntem de la un hipermarket şi imediat ne-a deschis“, explică agentul şef Ilie Bărbulescu de la secţia 3 poliţie.

Diplomatul cu bani...de sub cartofi

Demolarea garajelor i-a făcut pe oameni ca pe lângă geamidanele cu vin, butoaiele cu murături sau cu varză să îşi mai aducă şi alte bunuri din fier, atracţia hoţilor, dar chiar şi valori. „Am avut un caz când hoţul a mâncat compotul , iar proprietarul care ne-a chemat a venit îngrijorat să verifice cutia cu cartofi sub care avea un diplomat cu mulţi bani“, povesteşte agentul şef Iulian Tălmaciu. Cei mai grijulii şi-au făcut şi unele inovaţii.

„Unii locatari şi-au montat sisteme improvizate în casă şi dacă cineva le sparge boxa, li se aprinde un bec sau sună o alarmă“, explică şi agentul principal Nicolae Popa care se ocupă de zona Gară, Autogara Sud şi Casa de Cultură.

Şi alte de minunăţii

Oamenii le scriu poliţiştilor de proximitate despre orice mai mult decât şi la un duhovnic, iar oamenii legii trebuie să verifice fiecare sesizare chiar dacă din start ar părea lipsită de raţionament. Din cazurile selectate de poliţiştii de la cele două secţii 3 şi 5 ar fi că au dea face cu persoane care privesc dincolo de realitate. Persoane care reclamă că mirosurile  sau lumina care vin de afară vor să o omoare sau cineva care se culcă seara cu şosetele în picioare şi de dimineaţa nu le mai găseşte şi le cere poliţiştilor să identifice autorul.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite