UPDATE Slujbă de Bobotează în acorduri de fanfară, la Constanţa. Miron Cozma se află printre credincioşi FOTO şi VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Credincioşii ortodocşi, catolici şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Boboteaza, care marchează ultima zi din ciclul sărbătorilor de iarnă, dedicată purificării mediului înconjurător, în special sfinţirii apelor.

UPDATE ora 14.37: Cele 100.000 de sticle de aghiazmă au fost păzite în tot timpul slujbei de jandarmi. În mijlocul suportului în forma crucii Sfântului Andrei pe care erau aşezate sticlele cu apă sfinţită, reprezentanţii Catedralei au montat o cruce de gheţă. „Nu este greu să iei apă sfinţită, ajungi uşor în faţă. Jandarmii îşi fac treaba, sunt foarte bine organizaţi“, a spus Maria Carabaş (68 de ani).

GALERIE FOTO DE LA SLUJBA DE BOBOTEAZĂ

image

UPDATEora 13.12 Printre credincioşii care au venit să asiste la slujba de Bobotează de la malul mării se află si Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului. Acesta a venit singur şi stă retras pe scări, pe faleza din Constanţa.


image

UPDATE ora 13.05 Cele trei cruci au fost prinse de Dan Teodor Anesta (24 de ani), Mihail Michena Fedul (21 de ani) şi de Mihai Lăpuşneanu (25 de ani). „Sunt dresor la Delfinariu şi am prins doi ani la rând crucea“, a spus Mihail Michena Fedul. 

UPDAT ora 12.50
În urmă cu puţin timp, 24 de scafandri s-au aruncat după cruce în mare.

UPDATE ora 10.55 Slujba religioasă de Bobotează, din faţa Catedralei, a fost oficiată în acorduri de fanfară. „Este foarte frumoasă slujba. Îmi pare rău că am uitat să-mi pun busuioc sub pernă. Nu cred în superstiţii, dar aş fi respectat tradiţia doar din curiozitate, ca să văd ce visez", a spus Livia Danilov (19 ani), prezentă la slujbă.

UPDATE ora 10.35 La Constanţa, Arhiepiscopia Tomisului a pregătit 10.000 de PET-uri cu aghiazmă pentru credincioşi. Apa va fi dusă. conform tradiţiei, de 6 care trase de boi şi măgari pe faleza Cazinoului din oraş. Carele se află acum în faţa Catedralei.

„Am pregătit aproximativ 10.000 de PET-uri inscripţionate cu Arhiepiscopia. Acestea se aşază într-un suport în forma crucii Sfântul Apostol, după care sunt distribuite credincioşilor“, a explicat preotul Alin Boc, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei.

UDPATE ora 10.30  Olimpia Titu (42 de ani) vine în fiecare an de Bobotează să ia apă sfinţită. „În tinereţe, înainte să mă căsătoresc, nu mi-am pus busuioc sub pernă pentru a-mi visa ursitul, dar cred totuşi că lucrurile acestea sunt adevărate", a spus ea.

Un alt enoriaş, Maria Asmarandi (63 de ani), a ajutat ieri la punerea aghiazmei în sticle: „Mereu ajut de Bobotează, pentru că respect această sărbătoare".

UPDATE ora 10.20 Credincioşii care nu au ajuns la Catedrală spun că vor merge la slujba care va fi oficiată în faţa Cazinoului, unde se va arunca crucea în mare.

„Ori de câte ori am timp, vin la Catedrală. Fac tot posibilul să ajung de Bobotează la biserică. La slujbă nu am ajuns, din păcate, dar mă voi duce la slujba de la Cazino. Când eram mai tânăr nu am avut curaj să mă arunc după cruce, dar cred că este adevărat că cei care fac acest lucru sunt sănătoţi tot anul", a spus Marian Tăpărleanu (59 de ani).

UPDATE ora 10.10  În urmă cu puţin timp, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a ieşit cu crucile afară din Catedrală. În faţă sunt adunaţi aproximatov 200 de credincioşi, jandarmi şi angajaţi ai Marinei Militare din Constanţa. Teodosie şi-a exprimat surprinderea atunci când a văzut atât de puţini oameni la slujbă. Arhiepiscopia se aştepta ca la slujba de Bobotează să vină în jur de 15.000 de enoriaşi.

Anul acesta, sunt aşteptaţi la Constanţa aproximativ 15.000 de credincioşi. Teodosie Petrescu, Ierarhul Tomisului, va fi cel care le va da vestea Bobotezii. El va oficia Sfânta Liturghie în cinstea Botezului Domnului, începând cu ora 9, la catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“. După slujbă, clerul şi credincioşii vor porni în procesiune către faleza Cazionului, unde  ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului Va oficia slujba de sfinţire a apelor. Conform tradiţiei, ÎPS va arunca în apa mării trei cruci. 

Tradiţia spune că cei care reuşesc să prindă crucea vor fi sănătoşi tot anul.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite