Constanţa: Apelați cu încredere! Fabaria a fost amendată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul fast-food din oraș a deschis cu stângul: din prima zi a lecuit câțiva clienți de mâncare comandată. Meniurile au fost consumate în ziua de 3 martie, iar simptomele au fost similare unei toxiinfecţii alimentare; autoritățile au găsit nereguli.

Din prima zi de funcționare, noul restaurant Fabaria de pe strada Plevnei nr. 1 a făcut victime. Comanda adusă chiar la sediul redacției „Adevărul de Seară“ avea să îmbolnăvească patru dintre cei șapte consumatori. Meniul: piept de pui umplut cu spanac, ciorbă de pui a la grec, ciulama de pui, orez sârbesc, chifle, piure de cartofi, pulpe de pui mediteraneene, cu bonus paste cu afumatură şi plăcintă cu mere. Efectele au durat toată noaptea: vărsături, dureri abdominale, ameţeli şi alte neplăceri specifice unei toxiinfecții alimentare.

Autoritățile, sesizate

Pentru că Fabaria fusese singura sursă comună de alimente, era clar de unde provenea îmbolnăvirea. Următorul pas a fost anunţarea instituţiilor de control: Direcţia de Sănătate Publică (DSP), Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Constanţa şi Direcţia Sanitar Veterinară (DSV) Constanţa.



Un prim răspuns a sosit de la Protecția Consumatorilor: „În urma verificării efectuate de o echipa de comisari în data de 4.03.2011 la operatorul economic Trinagria SRL s-au constatat următoarele conform competenţelor: abateri de informare etichetare la preparatele culinare oferite consumatorilor, loturile de materii prime şi preparatele culinare existente la momentului controlului nu prezentau abateri de calitate sau abateri de la condiţiile de depozitare. La momentul efectuării controlului  desfăşurau acţiuni de control reprezentanţii celorlalte organisme cu atribuţii în cercetarea epidemiologică a posibilului episod de toxiinfecţie alimentară“.



„Agentul economic Trinagria SRL a primit o amendă contravenţională de 3.000 de lei pentru abaterile constatate“, a declarat şeful CJPC Constanţa, Dionisie Culeţu.

Amendă pentru nereguli

În aceeaşi zi, la aceeaşi oră au fost la Fabaria şi reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa. „A fost efectuat un control, iar agentul economic a fost amendat pentru că nu recoltaseră probe din alimentele puse la vânzare. Aşa cum prevede legea a fost aplicată o amendă contravenţională de 2.000 de lei“, a declarat şi şeful DSP Constantin Dina. Pentru că a plătit în 24 de ore, amenda a fost jumătate din minimul legal, adică 250 de lei - adică atâta cât plătești pentru o staționare neregulamentară pentru câteva minute.



Controlul la sediul Fabaria a fost confirmat şi de şeful Direcţiei Sanitar-Venerinare Constanţa, Romeu Lazăr. „S-a mers în control şi au fost recoltate probe. După analize vă vom trimite un răspuns“, a spus Lazăr.

Patronii se scuză

„Ne cerem scuze pentru inconvenienţe. Eu cred însă că este vorba despre un virus. Cred că problema a fost de altă natură“, spune Cristian Cuşa, administratorul Fabaria. El a arătat că la 3 martie a avut loc şi deschiderea autoservirii, iar toate produsele erau atunci luate din hypermarket, iar valabilitatea a fost atent verificată.

image
image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite