Constanţa: Andrei Vochiţu, căutătorul de comori marine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Vochiţu s-a dedicat unor studii despre istoricul submarinelor româneşti
Andrei Vochiţu s-a dedicat unor studii despre istoricul submarinelor româneşti

Cercetător la Muzeul Marinei, fost preşedinte Rotaract, se ambiţionează să studieze toate epavele fostelor nave de război scufundate în Marea Neagră.

Istoric şi teolog, Andrei Vochiţu face parte din generaţia de muzeografi care a adus un suflu nou în cadrul Muzeului Marinei Române.
Lucrează în această instituţie din anul 2003, a desfăşurat şi o bogată activitate de cercetare privind diferite etape istorice ale Marinei Române, însă, după cum a declarat, cea mai mare pasiune a sa rămân subiectele ezoterice. „Mă şi văd răscolind prin Muzeul Manuscriselor din Ierusalim“, spune Andrei Vochiţu.

Tinerii sunt priviţi cu reticenţă

În ultimii ani a susţinut constant lucrările de reamenajare a expoziţiei permanente a Muzeului Marinei Române şi s-a dedicat unor studii despre istoricul submarinelor româneşti şi a pieselor de artilerie navală din colecţia muzeului, precum şi studiilor de arheologie subacvatică şi istoria cultelor religioase în Dobrogea.

„Sunt împărţite părerile privind activitatea tinerilor cercetători în astfel de muzee de importanţă naţională. Unii ne privesc cu reticenţă, deoarece vrem să facem ceva nou, să facem proiecte cu deschidere europeană, alţii sunt deschişi la orice propunere“, povesteşte Andrei.

Căutătorul de ruine şi epave

Pasionat de scufundări, Andrei Vochiţu s-a alăturat eforturilor ONG Oceanic Club de reperare şi inventariere a ruinelor arheologice de pe fundul mării, dar şi a epavelor existente în Marea Neagră.

De asemenea, susţinând cursuri de Management al Proiectului, organizate de Centrul de Pregătire Profesională în Cultură Bucureşti, s-a implicat în conceperea unui proiect european legat de „Recrearea uniformelor de marină modernă şi contemporană“. 

Tot pe parte de proiecte europene, Andrei Vochiţu se înverşunează în demersurile sale de identificare a siturilor istorice submarine, în vederea declarării
lor ca monumente de importanţă naţională.

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară Constanţa!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite