Constanţa: Andreea Florescu, poeta pasionată de japoneză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea a publicat un volum de poezii în 2008
Andreea a publicat un volum de poezii în 2008

A început să scrie poezii de la 7 ani, iar la 13 ani şi-a descoperit o nouă pasiune: limba, cultura şi civilizaţia japoneză.

Un ninja renegat, Naruto, care încerca să-i facă pe ceilalţi să-şi schimbe părerea despre el, este personajul principal din desenele animate cu acelaşi nume care a făcut-o să se îndrăgostească de cultura şi civilizaţia japoneză.

Tot la desenele animate a ascultat şi primele melodii în limba japoneză, iar în 2008 a început să ia primele lecţii pentru a învăţa limba pe care o auzea atunci când se uita la desene.

„A devenit manie pentru mine să învăţ tot ce este legat de Japonia. Acum, visul meu este să obţin o bursă la Tokio, să studiez limbile străine, în special limba japoneză“, spune Andreea.

Eleva a primit în dar o păpuşă autentică japoneză, apoi un CD cu muzica lor. Mai târziu s-a apucat să citească autorii japonezi şi să vizioneze filmele cu şi despre ei. I-au plăcut „Shogun“, dar şi „Memoriile unei gheişe“, atât cartea, cât şi filmul.

Trei alfabete japoneze

Despre limba japoneză, eleva ne spune că diferă mult de a noastră. „Ei au trei alfabete: hiragana, alfabetul de bază cu 46 de cuvinte, katakana, care conţine tot 46 de cuvinte provenite din alte limbi, şi kanji, nivel avansat care are un număr infinit de cuvinte. Spre exemplu, pentru a citi un ziar trebuie să ştii minimum 2.000 de cuvinte din alfabetul kanji“, explică Andreea Florescu.

Pasionată de limbi străine

Pe lângă limba japoneză, unde a obţinut atestatul de începător, eleva mai studiază engleza, franceza şi italiana. „Deşi sunt la liceu la profilul Matematică-Informatică, la facultate vreau să studiez limbile străine, iar japoneza vreau să fie principala“, mărturiseşte Andreea Florescu.

Poetă de la 7 ani

Înainte de a-şi descoperi pasiunea pentru limba, cultura şi civilizaţia japoneză, Andreea scria poezii. Primele versuri le-a scris în clasa întâi, dintr-o joacă. A învăţat alfabetul la cinci ani, iar la şapte ani reuşea deja să scrie versuri. „Prima poezie am intitulat-o «Anotimpuri», iar mai târziu, la 14 ani, părinţii mi-au făcut o surpriză şi au publicat toate versurile pe care le-am scris de-a lungul timpului într-un volum, care poartă titlul primei poezii“, adaugă ea. Andreea a mai publicat înainte de volumul semnat de ea în „Cutezătorii“ şi „Lumea copiilor“. 

Volumul „Anotimpuri“, apărut în anul 2008, cuprinde 33 de poezii în limba română, 78 în total, multe traduse în limbile franceză şi italiană.
Părinţii i-au promis că la 18 ani îi vor face cadou al doilea volum de poezii, dar şi o excursie în Ţara Soarelui Răsare.

Citiţi mai multe în

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite