Constanţa: Anatol Tinica, liderul studenţilor basarabeni din Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anatol Tinica
Anatol Tinica

Visul din copilărie al tânărului era să vină în România la studii. În anul 2003 dorinţa lui s-a împlinit, fiind admis la facultate în cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa.

În urmă cu mai mulţi ani, Anatol era îndrăgostit de artă şi de jocuri logice.În perioada anilor 1996-2000, la îndemnul tatălui său, a făcut şcoala de pictură şi a activat în clubul de şah. Acum nu mai are timp să picteze, deşi pasiunea pentru artă este încă vie.

În copilărie, tânărul visa să devină arhitect, iar această idee l-a condus către România. „După absolvirea liceului am vrut să vin la Universitatea din Cluj, la Arhitectură, am susţinut examenul de admitere, dar nu am obţinut loc fără taxă şi am renunţat. Apoi am decis să vin la Constanţa şi am fost fericit când am aflat că am fost admis la Universitatea Ovidius. Mi-am dat seama atunci că eu îmi doream să urmez cursurile de istorie şi ştiinţe politice, ceea ce am şi făcut“, spune tânărul.

Iubeşte România

Anatol recunoşte că este foarte legat de ţara noastră şi îşi aminteşte cu plăcere de vizitele la Iaşi din timpul copilăriei. „În Republica Moldova, am făcut parte din prima promoţie de şcoală românească, în anul 1991. Îmi plac foarte mult oamenii, limba şi geografia României. Aveam 18 ani când am văzut pentru prima dată marea, asta se întâmpla când am ajuns în Constanţa la facultate“, adaugă studentul.

Tânărul a ajuns pentru prima dată în România în 1987, însoţit fiind de părinţii săi. În minte îi răsunau vorbele de laudă pe care bunica sa i le spusese despre ţara noastră.

„Când am ajuns aici mi-am dat seama că avea dreptate. Îmi plac oamenii şi obiectivele turistice de aici. România are munte, mare şi Dunăre, iar eu am fost foarte încântat de ceea ce am văzut. Şi acum mă mai întreabă bunica mea cine este regele ţării şi i-am explicat că în prezent România are preşedinte şi se numeşte Traian Băsescu. Oricum, ea are o memorie foarte bună şi mă surpinde tot mereu cu amintirile ei din perioada interbelică, legate de România“, mărturiseşte el zâmbind. .

Viaţă de student

În timpul studenţiei, Anatol a participat la diferite seminarii, alături de colegii săi din Republica Moldova. În anul 2007, Anatol a pus bazele Organizaţiei studenţilor basarabeni, reuşind să o înfiinţeze în mod legal anul următor.

„În cadrul şcolilor de vară m-am format ca lider, m-au ajutat foarte mult aceste seminarii. Am vrut să mă aflu printre fraţii mei români şi să cultiv limba. În anul 2008 ne-am lansat ca organizaţie, la Festivalul «Zilele Basarabiei», cu prilejul aniversării a 90 de ani  de la unirea Basarabiei cu patria mamă, România. Această tradiţe continuă şi se sărbătoreşte anual. Este un prilej de mare bucurie pentru noi“, a completat Anatol.

Citiţi mai multe în !

stampila constanta
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite