Constanţa: Ana Maria Cristea a renunţat la tradiţia romă pentru carte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Maria Cristea
Ana Maria Cristea

Tânăra a renunţat la tradiţiile ţigăneşti pentru a se dedica studiului. Este studentă la două facultăţi, visează ca de la anul să înveţe şi medicina, iar pe viitor speră să profeseze în afara ţării.

Ana Maria urmează cursurile a două facultăţi, de Drept şi Jurnalism. Jurnalism a ales pentru a-şi aprofunda cunoştinţele de uman, iar Dreptul pentru că visează să devină procuror. I-ar fi plăcut, de asemenea, să devină şi medic. „În vară am suferit o mare decepţie, pentru că am fost respinsă la examenul de admitere la Facultatea de Medicină. Nu m-am descurajat şi la anul voi încerca iar", spune hotărâtă tânăra de etnie romă.

Crescută româneşte

Studenta nu a fost crescută conform regulilor ţigăneşti şi a dorit să-şi depăşească condiţia. În acest sens, ea renunţat la căsătoria de la o vârstă fragedă şi a ales să studieze. „Părinţii mei m-au crescut româneşte, am numai priteni români. Nici ei nu s-au căsătorit de mici, iar eu nu vreau să fac acest pas până nu îmi termin facultatea", mărturiseşte Ana Maria. Nu are prieten şi nici nu se gândeşte la distracţii şi măritiş până nu termină studiile.

Nici fraţii ei nu se lasă mai prejos. Radu (21 de ani), cel mai mare copil al familiei, este student în ultimul an la Universitatea Maritimă Constanţa, iar sora ei, Lorena (12 ani) este elevă în clasa a VI-a la Grupul Şcolar Grigore Moisil din Năvodari. „Sora mea îmi spune mereu că doreşte să-mi urmeze exemplul şi pune studiul pe primul plan", adaugă ea.

Pasionată de sport

Când nu studiază, tânăra studentă îşi ocupă timpul liber cu activităţi benefice pentru sănătate. „Ador tenisul de câmp. Îmi place sportul la modul general. Când am timp, mă duc şi la sala de fitness, pentru că vreau să fiu mereu în formă", susţine Ana Maria.

Vrea un soţ rom cu carte

Ana Maria susţine că după terminarea facultăţii doreşte să îşi întemeieze o familie. Ea vrea ca soţul ei să fie de etnie romă, însă cu studii. Fata este de părere că nu ar putea să aibă alături un om care nu are o pregătire minimă. „Consider că studiul te face mai bun. Dacă viitorul meu soţ nu ar avea şcoală, nu aş avea ce să vorbesc cu el. Este importantă comunicarea şi cu cât câmpul de discuţii este mai diversificat, relaţia are şanse de reuşită. Este normal să am aceste minime pretenţii dacă şi eu fac eforturi pentru a-mi îmbunătăţi cultura generală", a mai spus Ana Maria.

Carieră în afara ţării

Deşi a ales să studieze în ţară, în prezent Dreptul şi Jurnalismul, şi, speră ca de la anul şi Medicina, i-ar plăcea foarte mult să profeseze în afara ţării. „Îmi doresc foarte mult să plec din România. Eu zic că în străinătate am mai multe şanse să mă dezvolt pe plan profesional", consideră ea.

Citiţi mai multe în !

image
Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite