Amânaţi numărătoarea inversă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prea des aflăm de moartea neaşteptată a unor tineri plini de viaţă, cu preocupări ce îi îndreptăţeau la un viitor strălucit, dar cu afecţiuni ascunse ce atacă mişeleşte. Şi parcă se tot înteţesc de câţiva ani încoace.

Vestea loveşte atât de crud, încât te lasă fără cuvinte. Unii dintre noi mergem abia atunci la doctor, panicaţi, speriaţi de moarte, să ne căutăm de semne ale vreunei boli de care n-am ştiut.

Ne liniştim pe loc în posesia unor analize bune şi urmăm eventual vreun tratament, dacă avem chef şi bani de „risipit pe doctorii“. Semnale ignorate, analize rare, tratamente sporadice care însă nu garantează durata reviziei. Uităm apoi completamente de asta şi acţionăm ca propriul nostru duşman, până la următoarea veste neagră.

Reporterii ADS Constanţa au încercat să afle care sunt principalele cauze ale deceselor premature de care auzim mult prea des. Statistica de la Direcţia de Sănătate Publică din Constanţa este cutremurătoare. Cazurile se înmulţesc cu fiecare an, iar pacienţii/victimele/dispăruţii au vârste din ce în ce mai fragede: 32 de ani, 27 de ani, 21 de ani, 18 ani...

La aceste vârste se suferă de afecţiuni pe care le auziserăm doar la bătrâni şubrezi, care nu mai au pretenţii de la viaţă: infarct miocardic, atac vascular cerebral, hipertensiune arterială, anevrism, cancer. Nu mai punem la socoteală afecţiuni psihice copleşitoare – drum sigur spre sinucidere la orice vârstă, indiferent de statutul social.

Medicii dau un diagnostic necruţător al stării tineretului: genetica încărcată, excesele, viaţa dezordonată, viciile. Uneori toate aceste cauze se adună, iar tânărul este o bombă cu ceas, un cocteil Molotov ce poate exploda în orice clipă. Bolile zac în noi, spun specialiştii, dar trebuie să avem grijă de organism ca să ţină piept „celulelor rele“ şi să amâne numărătoarea inversă.

Este ca un antrenament ce pleacă din interior, de la mintea fiecăruia şi se reflectă în tonusul corporal, cu bilanţ final în durata de viaţă. Prin latinul „Mens sana in corpore sano“ trebuie să încercăm să batem mioriticul „Ce ţi-e scris în frunte ţi-e pus“.

Iar cu acest sfat ancestral drept crez s-ar putea evita şi celelalte cauze ce ne seceră atâţia tineri: accidentele rutiere, consumul de droguri, violenţele. Altfel vom fi un popor cu bătrâni mai sănătoşi şi mai rezistenţi decât tinerii.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite