Artişti niponi după un spectacol la Constanţa: „Am avut noroc că am trecut cu bine peste cutremur“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Akiko Hayakawa şi Kiochi Inoue, doi artişti niponi care au venit la Constanţa pentru a susţine un spectacol, au vorbit despre catastrofa din Japonia.

Soprana şi dirijorul japonezi au urcat pe scena Teatrului de Operă din Constanţa, în spectacolul „Madama Butterfly“.

Au venit în România acum o săptămână, dar în fiecare zi sunt cu ochii pe televizor, pentru că gândul lor e tot acasă, la rudele şi prietenii rămaşi în voia sorţii, în ţara unde s-a dezlănţuit Iadul. 

Le-a mulţumit românilor

Soprana Akiko Hayakawa a jucat duminică, pe scena Teatrului de Operă şi Balet Oleg Danovski, din Constanţa, rolul Madamei Butterfly, din opera cu acelaşi nume, de Puccini.

Akiko Hayakawa a fost asaltată de fani

După spectacol, a împărţit câteva autografe şi a strâns în braţe câţiva copii care i-au dăruit flori, iar celor care au venit în culise le-a mulţumit discret pentru sprijinul moral de care românii au dat dovadă de când Japonia a fost distrusă de cutremur şi tsunami.

„Fiecare japonez simte durere în suflet. Este greu de descris în cuvinte ceea ce este în inima mea când vine vorba despre catasftrofa care s-a abătut asupra noastră. E cel mai urât coşmar”, a spus soprana.

Soprana a dat autografe spectatorilor
Akiko Hayakawa locuieşte alături de familia sa în Tokyo, la 350 de kilometri de zona afectată de cutremur. Tot acolo are şi cei mai buni prieteni. În nord, acolo unde natura s-a dezlănţuit, s-a plimbat doar de câteva ori, când era adolescentă.

„Tot ceea ce îmi amintesc de acea zonă e că oamenii erau ospitalieri, iar peisajele – ca din basm. Păcat de ceea ce s-a întâmplat“, spune soprana niponă, care nu vrea să-şi mai amintească de clipele îngrozitoare prin care a trecut în timpul cutremurului.

„Am mai simţit cutremure, dar ca acesta niciodată”   

Dirijorul orchestrei, Kiochi Inoue, trăieşte tot în Tokyo. Artistul povesteşte, vizibil afectat, momentele de panică din ziua fatidică. Era acasă, la televizor, şi încerca să adoarmă când natura a început să se dezlănţuie.

Şi acum aude zăngănitul geamurilor şi scârţâitul podelelor camerei în care se afla. A încercat să iasă afară din casă, însă pământul îi fugea de sub picioare. A stat ascuns sub tocul unei uşi până când pericolul a trecut.

„Am mai simţit cutremure, dar ca acesta niciodată...Când am aprins televizorul şi am văzut cum marea a măturat nordul Japoniei am rămas încremenit de spaimă“, rememorează artistul japonez.

Kiochi Inoue şi directorul teatrului, Daniela Vlădescu

Apoi a început să-şi sune rudele şi a răsuflat  uşurat în momentul în care a aflat că toată lumea era bine.

Are însă câţiva  prieteni care locuiesc în Fukushima. A încercat să ia legătura cu ei, dar nu a reuşit. Nu i-a mai văzut de aproape trei ani, dar ţineau des legătura la telefon.

„Tragedia ne-a despărţit pentru totdeauna. Am încercat să îi sun, dar nimenu nu îmi răspunde. Sper să fie în siguranţă şi să nu fi păţit nimeni nimic rău. Oricum, situaţia este gravă. În orice moment reactoarele centralei nucleare ar putea exploda şi dezastrul ar fi şi mai mare”, spune dirjorul nipon. Soprana şi dirijorul vor reveni acasă, în Japonia, la sfârşitul acestei săptămâni.

Citeşte mai multe în Adevărul de Seară Constanţa!

image
image
image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite