Constanţa: Alexandra Pelelungă scrie basme şi poezii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Alexandra a câştigat premii la olimpiade şi concursuri
Alexandra a câştigat premii la olimpiade şi concursuri

Colegii, profesorii şi prietenii îi spun „Metaforica“, deoarece în creaţiile ei atribuie cuvintelor noi semnificaţii, iar rezultatul este original. 

E o adolescentă frumoasă, dar şi foarte inteligentă. Discuţia cu ea despre literatură începe vorbind despre Eminescu, continuă cu Luceafărul şi se încheie tot cu operele poetului naţional al românilor. Este pur şi simplu îndrăgostită de creaţiile sale.

A intrat în lumea cuvintelor când avea şapte ani. Atunci a citit singură Albă ca Zăpada. Lumea fantasticului a fascinat-o. Câţiva ani mai târziu, datorită profesoarei de Română, Alexandra a îndrăgit această materie. Tot atunci l-a descoperit pe Eminescu şi s-a îndrăgostit iremediabil de operele sale. „Îmi plac temele pe care le abordează. El creează un univers unic. Mi-l imaginez pe Eminescu veşnic tânăr, cu un condei vechi în mână. El parcă pictează ceea ce scrie“, spune Alexandra.

Inspirată de natură

Ea a participat prima oară la un concurs în clasa a VI-a. Scria poezii, dar nu avusese niciodată curaj să arate profesorilor sau părinţilor creaţiile sale. „Mergeam în grădină, stăteam şi mă uitam pe cer şi aşa aveam inspiraţie, dar nimeni nu ştia ce scriu“, mărturiseşte ea.

Rezultate la concursuri

Creaţiile i-au fost apreciate la concurs, aşa că Alexandra a prins curaj. „Eu scriu totul în metafore, motiv pentru care colegii mi-au găsit rapid o poreclă. Îmi spun Metaforica“, zâmbeşte ea.

Alexandra Pelelungă a obţinut doi ani la rând, în clasele a X-a şi a XI-a, premiul III la concursul naţional de evaluare în educaţie la Limba şi Literatura Româ
nă, premiul special pentru basmul „Umbra Cuvintelor“, la un concurs desfăşurat de Liceul Decebal, menţiune în 2008 la faza judeţeană a Olimpidei de Limba şi Literatura Română.

Vrea să publice o carte

Alexandra visează ca în acel mai scurt timp să publice o carte care să conţină creaţiile ei, iar mai târziu - un roman. Temele pe care le-ar aborda - iubirea sau natura, văzute în alt plan. Scrie metaforic, pentru că spune că nu se regăseşte în realitate. „Mi-ar plăcea să trăiesc într-o lume de basm, să nu existe limite. De fapt, cred că m-aş fi regăsit foarte bine în perioada romantismului“, spune tânăra.

Carieră în domeniul bancar

Când era mică, visa să devină profesoară de limba şi literatura română. Motivele sunt lesne de înţeles. În plus, îi plac foarte mult copiii. În timp, însă, opţiunile ei s-au schimbat, a devenit pragmatică, iar acum Alexandra spune că intenţionează să urmeze o facultate de Finanţe - Bănci.

În timpul liber, îi place foarte mult să se plimbe în parc sau pe malul mării. „Îmi place marea foarte mult. Parcă ar fi o femeie îmbrăcată într-o rochie de valuri, cu strălucirea nisipului, care stă şi se bronzează“, descrie Alexandra. Când e tristă, citeşte sau scrie, ca să iasă din realitate. Când e veselă, ascultă muzică, se plimbă şi merge la shopping.

Citiţi mai multe în

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite