Constanţa: Adrian Munteanu Face capcane din cuvintele încrucişate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De trei ani este membru al Rebus Club Delfinul de la Casa Armatei şi născoceşte careurile cu definiţii care pun la încercare mintea dezlegătorului.

Totul a început cu prima carte de valoare pe care a citit-o şi care i-a arătat cât de importante sunt cuvintele scrise cu talent. Pe când era în clasa a VI-a, Adrian Munteanu, cunoscut drept „Dadi“, a fost pus de tatăl său vitreg, Ion Visu, să citească cartea lui Eugen Baranga, „Ninge peste Ucraina“. „Mi-a deschis plăcerea de a citi şi de atunci m-am simţit legat de cuvinte“, mărturiseşte Dadi.

Ion Visu a fost redactor la România liberă, iar numele său este legat de studioul de film cu acelaşi nume unde a fost regizor. Drumul lui Adrian Munteanu a căpătat un sens care avea să o descopere de-a lungul timpului. Atunci când a avut primul contact cu vorbele încrucişate nu a fost singur, ci alături de un coleg de-al său, Falik Moses, un evreu care acum trăieşte în Israel. „Aveam un vocabular, un carneţel în care scriam tot felul de cuvinte şi definiţiile lor şi de atunci am rămas un adept al cuvintelor încrucişate şi mai puţin al intergramelor care sunt mult prea uşoare“, spune Adrian Munteanu.

Jocul Delfinilor

Mama sa s-a despărţit apoi de cel care i-a arătat valoarea cărţilor, iar Adrian Munteanu a ajuns la Gura Humorului, locul de baştină al mamei sale de origine nemţoaică. Timpul a trecut, iar Adrian Munteanu şi-a continuat viaţa în domeniul construcţiilor. Nu a uitat însă de cuvintele încrucişate. În urmă cu trei ani a vrut să dezlege unul dintre rebusurile intitulate „Jocul Delfinilor“, compuse de cei care urmau să-i devină colegi la club.

Un cuvânt greu de descifrat i-a dat bătăi de cap şi a fost nevoit să-şi sune un vecin care se ocupa de transpunerea în calculator a careurilor. „E un cuvânt care mă scoate din sărite pentru că nu-l descifrez“, i-a spus Dadi vecinului său, care i-a dat imediat soluţia, dar în acelaşi timp l-a invitat să devină membru al Clubului Delfinul.Aşa a ajuns din dezlegător, compunător de cuvinte.

Lupta pe cuvinte


Rebusurile pe care le compune poartă titulatura de „Muntenisme“, dar până la publicarea lor trebuie să se confrunte şi cu ceilalţi membrii de club, unde are loc o adevărată luptă pentru găsirea celor mai bune definiţii. „Se pune careul pe tablă şi se defineşte şi este aleasă cea mai bună soluţie. E o competiţie acerbă şi uneori scandaluri pentru că fiecare îşi doreşte să şi-o susţină“, declară Adrian Munteanu.

El este cel care vrea însă „să fiarbă“  mintea celui care vrea să dezlege un careu de cuvinte încrucişate şi de aceea le întinde capcane. „Trebuie să-şi bată capul pentru că asta este frumuseţea“, explică Munteanu.

Una dintre recentele definiţii s-a referit la regretatul actor Gheorghe Dinică şi unde pentru a defini cuvântul „nor“ s-a folosit de numele unei piese a regretatului actor, „Praf de stele“. O definiţie scurtă, dar care te duce cu minte în cu totul altă parte şi aici stă secretul unui careu compus cu tâlc...

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite