Constanța: Admitere la facultate - cea mai mare taxă de înscriere este la Universitatea Maritimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitățile de stat din Constanța încep de săptămâna viitoare înscrierile pentru admiterea  la facultăți. Perioadele diferă în funcție de specializări. Cea mai mare taxă de înscriere este la Universitatea Maritimă – 200 de lei, indiferent de profil.

La Universitatea Maritimă Constanța, perioada de înscriere a fost slabilită între 5 și 17 iulie, la cele două facultăți Navigație și Transport Naval și Electromecanică Navală. Taxa de înscriere este de 200 de lei, iar cea de înmatriculare – 50 de lei.

La Academia Navală Mircea cel Bătrân Constanța, înscrierea candidaților se va încheia pe data de 13 iulie, iar taxa de înscriere este de 100 de lei.

Universitatea Ovidius începe înscrierile după data de 12 iulie, iar taxa de înscriere variază între 50 de lei (Facultatea de Istorie, Facultatea de Științe ale Naturii, Facultatea de Construcții) și 170 de lei (Facultatea de Medicină). Totodată, taxa de înmatriculare este, în medie, de 100 de lei, cea mai mare – 110 de lei fiind la Facultatea de Medicină.

Specializările de marină sunt cele mai căutate

În ultimii ani, absolvenţii de liceu din Constanţa dar şi din ţară s-au înghesuit la specializările de marină.

La admiterea de anul trecut, la Universitatea Maritimă din Constanţa, la specializarea Navigaţie şi Transport Maritim şi Fluvial, cursuri zi fără taxă, au fost şapte concurenţi pe un loc. Mai precis, pe cele 50 de locuri fără taxă s-au înscris la examen 359 de candidaţi. Şi la Electrotehnică au fost trei candidaţi pe un loc, Ingineria şi Protecţia Mediului în Industrie fiind o specializare de viitor, cu 49 de candidaţi, pe 17 locuri.

Un loc de muncă sigur

La Academia Navală Mircea cel Bătrân Constanţa, din ce în ce mai mulţi tineri doresc să îmbrace haina militară. În ciuda rigorilor impuse, cariera militară îi atrage pe mulţi adolescenţi pentru că le oferă un loc de muncă sigur.

image

„La admiterea de anul trecut, la Facultatea de Marină Militară, specializarea Navigaţie, hidrografie şi echipamente navale au fost trei candidaţi pe un loc“, a declarat cpt.ing. Lucian Neacşu, purtătorul de cuvânt al Academiei Navale Mircea cel Bătrân Constanţa.

„Admitrea 2010 a început deja la academie, profilul militar impunând probe suplimentare. Din luna aprilie până în prezent, pe 39 de locuri s-au depus 80 de dosare de înscriere“, a continuat acesta.

Medicina, din nou pe val

La „Ovidius“, cea mai mare universitate din Constanţa, unde învăţă în fiecare an 20.000 de studenţi, cele mai căutate specializări din ultimii ani sunt cele de medicină.

Astfel, în 2008 şi 2009, la Facultăţile de medicină generală şi dentară s-a dat cea mai mare bătălie din ţară la admitere, fiind chiar şi trei candidaţi pe loc. Concurenţa a fost mai mare decât la Iaşi, Cluj sau Bucureşti.

„O performanţă la admiterea 2009 - 2010, la Facultatea de Medicină Generală, a fost ultima medie de absolvire la studiile fără taxă, respectiv 8,04“, a explicat decanul facultăţii, prof. univ. dr. Petru Bordei. La specializarea Moaşe, în anul universitar 2009-2010, nu s-a înscris niciun student.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite