Constanţa: Adela Albu dă chip sfânt lemnului de esenţă moale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pictura este pasiunea vieţii sale
Pictura este pasiunea vieţii sale

Pictează icoane din timpul facultăţii, face bijuterii şi mărţişoare, dar stabilitatea financiară şi-a găsit-o lucrând ca asistent la o firmă de brokeraj.

Adela Albu este o tânără de 25 de ani, care în loc de cluburi sau shopping la mall a fost atrasă de un domeniu inedit pentru cei de vârsta ei: pictura pe icoane. Tehnica de tratare a lemnului, de la alegerea lui şi până la momentul în care să poată fi pictat au atras-o din timpul facultăţii. S-a decis să continue şi acasă ce făcea la şcoală.

Ştia că are nevoie de lemn de esenţă moale, de preferat tei, şi văzuse la facultate cum se tratează cu clei de oase. Întreaga procedură durează o săptămână, iar apoi, alte două sau trei săptămâni, pictura.

„Am vrut să le realizez tradiţional, să le dau acel «ceva» care să trezească evlavia. Acum sunt realizate superficial, în nuanţe vii, comerciale. Şi cromatica icoanelor este o artă, iar eu am vrut să păstrez canonul. Simplitatea le dă frumuseţe“, spune tânăra pictoriţă.

Lucru la comandă

Deşi timpul îi este limitat, reuşeşte să se implice în mai multe proiecte şi visează să le ducă la bun sfârşit.

Lucrează la o firmă de brokeraj ca asistent. „Este un loc de muncă ce îmi oferă stabilitate financiară“, explică Adela. Picturile pe icoane sunt pasiunea pentru care reuşeşte să îşi facă timp în weekend, dar nu mai mult de şase sau şapte ore.

Destul cât să onoreze eventualele comenzi.

„O pictură pe format A3 o realizez în maximum o lună. Sunt dimensiuni mai mici pe care le pot face în câteva ore“, spune Adela. Nu poate picta chiar oricum şi oricând. „Trebuie să vină din suflet“, explică ea. Tot pasiunea pentru penel a determinat-o să abordeze şi altceva decât iconografia.

„Am încercat să mă joc un pic şi am reuşit să realizez mărţişoare cu chipul unei cunoscute actriţe din teatrul chinezesc“, povesteşte artista.

Pe lângă icoane, Adela a pictat pe lemn şi imagini din stampele japoneze, care i-au ieşit foarte frumos. Deşi nu s-ar fi gândit vreodată, a reuşit să vândă şi chiar să preia comenzi pentru icoane.

Bijuterii artizanale

Îi plac lucrurile realizate tradiţional, manual. De aceea a învăţat să facă şi bijuterii din mărgeluţe multicolore, iar de 10 ani realizează mărţişoare din lut şi plastilină polimerică, pe care apoi le pictează. Are însă un regret: nu a reuşit să participe la niciun târg artizanat pentru că a aflat prea târziu.

Citiţi mai multe în
!

image
Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite