Constanţa: Actriţa Dana Dumitrescu are încredere că poate juca orice rol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Face parte din tânăra generaţie de talente de la teatrul de Stat Constanţa
Face parte din tânăra generaţie de talente de la teatrul de Stat Constanţa

Face parte din tânăra generaţie de actori a Teatrului de Stat, fiind stabilită de doar şase ani în Constanţa. O  fire deschisă, jovială, în permanentă căutare a tainelor artei dramatice, actriţa a jucat în peste 20 de roluri, de la clasic la modern, la ora actuală Dana cochetând şi cu profesia de pedagog la Facultatea de Arte din cadrul Universităţii Ovidius.

Deţine în palmares roluri variate, de la Viola („A XII-a noapte“, de W. Shakespeare), Ania („Livada de vişini“, de A.P.Cehov), Anna Andreevna („Revizorul“, de Gogol), Miţa Baston („D’ale Carnavalului“, de I.L. Caragiale), la Mary („Cântareaţa Cheală“, de E. Ionescu), Viola Cecily („Ce înseamnă să fii corect“, de O. Wilde), Elizabeth Proctor („Vrăjitoarele din Salem“, de Arthur Miller).

„Nu ştiu să refuz un rol, toate mă provoacă, şi din fiecare colaborare cu regizori, scenografi, actori ai ceva de câştigat“, spune Dana.

A jucat pe un text în limba franceză

De loc din Buzău, Dana Dumitrescu a jucat încă din anii studenţiei la Teatrul Evreiesc, urmând apoi alte spectacole la teatrele din Galaţi, Tulcea şi Ploieşti. Îşi aminteşte cu emoţie de primul rol din piesa „La umbra vântului“, în regia lui Adrian Lupu, unde a colaborat, pe partea de mişcare scenică, cu celebrul coregraf Răzvan Mazilu. „Este experienţa care m-a propulsat pe mai departe şi m-a ambiţionat să lucrez, să experimentez şi mai mult în cariera pe care doar ce o începusem. Este şi piesa care m-a emoţionat cel mai mult“, a declarat Dana Dumitrescu.

Un alt rol important al carierei este cel din piesa „Mansardă la Paris cu vedere spre moarte“, pe un text de Matei Vişniec, care s-a jucat  şi în Franţa.

„A fost un spectacol foarte dificil pentru că l-am jucat în limba franceză şi exista oricând pericolul să uiţi textul şi să nu poţi improviza. Am rămas însă cu regretul că acest spectacol al teatrului din Constanţa, foarte lăudat peste hotare, nu a fost apreciat la fel şi în ţară. Există încă o mare diferenţă între percepţia artei în Europa, în general, şi aici, acasă“, spune actriţa. Nu s-ar vedea făcând altceva, mai ales că, în opinia ei, meseria pe care şi-a ales-o „o ţine mereu în priză, nicio zi nu seamănă cu cealaltă“. „Tot timpul învăţ ceva nou, întâlneşti oameni noi. Este o meserie cu adevărat vie, prin sentimentele şi trăirile pe care le trăieşti aici, pe scenă“, spune Dana Dumitrescu.

A fost invitată la propria nuntă

Dana Dumitrescu este căsătorită, din anul 2005, cu Cristian Zgabercea, actualul director al Direcţiei de Cultură din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa. „Ne-am cunoscut aici, la teatru. Zgabercea asista la multe repetiţii şi aşa ne-am cunoscut. După doar o lună de la prima întâlnire m-a cerut în căsătorie. Pur şi simplu am fost invitată la propria nuntă. Eu din Buzău, el din Bucureşti, ne-am cunoscut la malul mării şi foarte repede ne-am făcut şi buletin de Constanţa“, se amuză Dana.

Citiţi mai multe din Adevărul de Seară!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite