Constanţa: A fost deschis primul centru din România pentru testarea gratuită a hepatitelor B şi C

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezultatul analizei îl primiţi în 20 de minute
Rezultatul analizei îl primiţi în 20 de minute

Programul este derulat de Fundaţia Baylor Marea Neagră. Psihologii şi asistenţii medicali îi aşteaptă pe constănţeni la două cabinete din oraş.

Persoanele interesate pot merge la cabinetul 243 de la Policlinica 1 a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Testările se pot face luni, între orele 8.00 şi 12.00, miercuri între 12.00 şi 17.00 şi joi între 9.00 şi 15.00. De asemenea, constănţenii pot beneficia de consiliere psihologică şi testare la Centrul de Excelenţă HIV, de pe strada Liliacului, în cartierul KM 4 – 5. Acolo programul este între orele 8.00 şi 16.00, de luni până vineri.

Banii pentru derularea acestui program sunt alocaţi de Abbot Fund şi Baylor College of Medicine, din SUA. „Fondurile iniţiale sunt de 40.000 de dolari, bani suficienţi pentru aproximativ 4.000 de testări“, a declarat Ana – Maria Shwaitzer, directorul executiv al Fundaţiei Baylor Marea Neagră.

La Constanţa, urmează tratament aproximativ 250 de pacienţi cu hepatită C şi 170 de pacienţi cu hepatita B, după cum a declarat prof. univ. dr. Sorin Rugină, medic la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa.

În România, sunt diagnosticaţi cu hepatita B sau C aproximativ 2 milioane de oameni. 10% din persoanele infectate în Europa sunt români. Persoanele care vor să efectueze un test gratuit se pot programa pe site-ul www.test-hepatita.ro.

Citiţi mai multe informaţii mâine în Adevărul de Seară!

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite