Constanța: A crescut incidenţa naşterilor premature

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi micuţi vin pe lume cu trei luni înainte de termen şi cu greutăţi puţin peste 1.000 de grame. Mămicile care sunt pe punctul să îşi piardă bebeluşul au devenit tot mai multe, iar statisticile unităţilor medicale din judeţ nu sunt tocmai îmbucurătoare.

Numai în ultimele şase luni, pe cele două secţii de nou-născuţi de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa au fost înregistrate 1.786 de naşteri, dintre care 175 au fost înainte de termen, în diferite grade de prematuritate.

Unii micuţi nu au supravieţuit, dar cei mai mulţi sunt bine. La etajul 7 al spitalului s-au născut, pe primele şase luni ale anului, 8 copii cu o greutate de până în 1.000 de grame. Cel mai mic a fost la etajul şase, de numai 750 de grame, care a supravieţuit şi se dezvoltă normal.

Mai puţine cazuri în judeţ

Procentul naşterilor premature este mai scăzut la unităţile medicale din judeţ, respectiv Mangalia şi Medgidia. „În anul 2009, din 1.990 de naşteri, un procent de 8.5 la sută au fost prematuri. Pe primele cinci luni ale acestui an am înregistrat 663 de naşteri, 6.7 la sută dintre ele fiind înainte de termen. Procentul este în limite normale pentru un spital cum este cel din medgidia, dar trebuie să precizăm faptul că, în baza protocolului de colaborare cu spitalul din Constanţa, cazurile grave sunt trimise acolo şi nu sunt înregistrate în statisticile noastre“, a declarat dr. Mihail Cocoş, şeful secţiei de Ginecologie al Spitalului Municipal Medgidia.

Şi de la Mangalia, mămicile care prezintă risc de naştere înainte de termen sunt trimise la Constanţa. Dr. Emilia Faur de la Spitalul din Mangalia susţine că o statistică exactă nu deţine. „Este drept că sunt mult mai multe comparativ cu anii trecuţi, iar cauzele sunt greu de explicat. Lipsa de educaţie sau poate radiaţiile din aer. Nu aş putea spune cu precizie“, a declarat dr. Faur.

Incidenţă mai mică la privaţi

Şi spitalele private se confruntă cu astfel de cazuri. „La Euromaterna, de curând am atins 1.000 de naşteri, 73 dintre acestea fiind înainte de termen“, a declarat dr. Ioana Luţescu. 12 dintre cei 73 de prematuri au avut sub 1.000 de grame. Ea susţine că aducerea pe lume a bebeluşilor înainte de termen este un fenomen tot mai des întâlnit în lume şi ţine de conjunctura socio-economică.

Cauze multiple

„La noi încă se mai face contracepţie prin avort, ceea ce ţine foarte mult de educaţia femeilor. Avorturile la prima naştere cresc riscul pierderii sarcinilor ulterioare. Un alt factor care ar putea să influenţeze creşterea amplorii sarcinii premature este faptul că în România a crescut vârsta de concepţie. Dacă în urmă cu ceva vreme un copil era conceput la 20 - 25 de ani, acum femeile nasc la 30 - 35 de ani.

Cu cât vârsta de concepţie este mai înaintată, cu atât sarcina este mai dificilă. Creşte şi infertilitatea, se apelează la fertilizarea artificială, pot apărea sarcini multiple - altă cauză a naşterilor premature“, a adăugat dr. Luţescu. La cauzele enunţate de dr. Luţescu, dr. Vlad Tica, şeful secţiei de obstetrică-ginecologie din Spitalul Judeţean Constanţa a mai adăugat şi altele: „Este vorba despre cauze greu de probat, cum ar fi anomaliile genitale, tratamentele pentru infertilitate“.

Tot el a subliniat însă faptul că pe cât de multe sunt naşterile premature, pe atât de multe sunt şi recuperările prematurilor. „Până nu demult, copiii născuţi cu o greutate sub un kilogram nu mai erau asistaţi. Acum avem copii recuperaţi total, care se născuseră cu 750 - 800 de grame“, a spus dr. Tica.

David, un succes

Deşi nu a avut 750 de grame, David este un copilaş care a venit pe lume înainte de termen, la numai 29 de săptămâni. Avea 1.600 de grame, dar a mai scăzut câteva zeci de grame după naştere.

Citiți mai multe în !

image

Maternitatea constănţeană este în siguranţă?

Constanţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite