Constanţa: „Fără ghetou de containere la Grăniceri!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia locală constănţeană a găsit o soluţie pentru a aduna de pe străzi persoanele fără adăpost, dar şi pentru a oferi un acoperiş celor care locuiesc în imobile naţionalizate sau care stau să cadă.

Este vorba despre ridicarea unui cartier din containere, ce urmează a purta denumirea Complex Social Henri Coandă. Amplasamentul este în perimetrul cuprins între străzile Ştefăniţă Vodă, Tulcei, Zmeurei şi Poliţia de Frontieră.

Complex social pentru oamenii străzii

Este un teren care a aparţinut Inspectoratului Poliţiei de Frontieră şi care a fost lăsat de izbelişte. Oamenii care locuiesc în zonă spun că în fiecare zi văd maşini încărcate cu gunoi care sunt golite pe acel teren. Odată la câteva luni sunt cheltuiţi alţi bani pentru a fi curăţat terenul. Ei bine, următoarea destinaţie a terenului este acela de cartier pentru locuinţe sociale. Aici ar urma să fie amplasate peste 2.000 de unităţi locative pentru aproximativ 3.000 de constănţeni fără adăpost.

Împotrivă

Câţiva dintre locuitorii zonei în care urmează să fie ridicat acest cartier social au aflat despre intenţia administraţiei locale şi au luat măsuri. La începutul lunii martie au iniţiat o petiţie online împotriva ridicării complexului social, care până în prezent a fost semnată de 147 de persoane. „Nu vrem ghetou de containere la Grăniceri!“ spun iniţiatorii petiţiei, care nu doresc să aibă în apropiere un cartier în care locuiesc foşti oameni ai străzii. „Această petiţie este pentru a lua o poziţie în faţa deciziei primarului Radu Mazăre de a amplasa Cartierul de containere în zona Grăniceri, Tomis Nord, decizie ce va afecta toţi locatarii din zonă, inclusiv cartierele Tomis 3 şi Tăbăcărie. Aducerea şi amplasarea unei mase de 6.000 - 12.000 de oameni va avea efecte negative asupra întregii zone.

Strângerea tuturor cetăţenilor nevoiaşi din Peninsulă, din Piaţa Chiliei şi, în general, din restul oraşului şi concentrarea lor într-un singur loc va avea ca efect creşterea criminalităţii, creşterea considerabilă a gradului de mizerie şi diminuarea până la 0 a gradului de siguranţă din întreaga zonă. În plus, cheluielile de întreţinere a ghetoului de containere şi a nevoiaşilor vor fi suportate de cetăţenii Constanţei“, sunt de părere iniţiatorii petiţiei.

Unii habar nu au

Liviu Dediulescu (43 de ani) locuieşte în imediata apropiere a locului destinat ridicării complexului social, chiar la blocul FT8. El spune că habar nu avea că acolo ar urma să fie ridicat un astfel de cartier. „Nu sunt de acord. De ce aici? De ce nu la periferie? Noi nu ştiam că îi vor aduce pe toţi aici“, spune Dediulescu.

Ceva mai indulgent este tânărul Florin Donisie (23 de ani). Şi el locuieşte la acelaşi bloc şi ar fi de acord cu iniţiaiva administraţiei locale  atâta vreme cât liniştea şi siguranţa zonei nu sunt alterate. „Sunt de acord cu faptul că şi aceşti oameni trebuie să fie puşi la adăpost, dar mai rămâne siguranţa. Cred că sunt şi alternative...“, spune Florin. Nicolae Mitrache, de 57 de ani, susţine că, înainte de a lua o aşa decizie care influenţează mii de contănţeni, Mazăre ar fi trebuit să întrebe mai întâi.

„Eu nu sunt de acord cu acest lucru. Ar fi trebuit să fim întrebaţi şi noi dacă suntem de acord să fie aduşi aici peste 3.000 de oameni ai străzii. De ce nu face un astfel de cartier la marginea oraşului?“, se întreabă Mitrache.

Citiţi astăzi pe constanta.adevarul.ro ce le răspunde primarul Mazăre iniţiatorilor petiţiei!

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite