Dr. Vlad Tica: „O sarcină la vârsta de 11 ani pune în pericol viaţa mamei şi a copilului!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Tica este pe locul 3 în topul celor mai iubiţi doctori
Vlad Tica este pe locul 3 în topul celor mai iubiţi doctori

Dr. Vlad Tica, şeful Secţiei de Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a spus o sarcină la vârsta de 11 ani presupune riscuri majore atât pentru mamă, cât şi pentru copil.

O fetiţă de 11 ani din comuna Săcele, localitatea natală a lui Gheorghe Hagi, a rămas însărcinată cu un chiriaş al mamei sale. Femeia și-a reclamat recent fostul chiriaș, acuzându-l că a violat-o și a lăsat-o însărcinată pe fiica sa.
Tânărul de 21 de ani este așteptat luni la Poliție pentru a fi audiat. Mama fetei a afirmat că cel care ar fi întreținut relații sexuale cu fiica ei se numește Mihai Vasilescu (21 de ani), un tânăr din Botoșani, pe care l-a găzduit în luna august a anului trecut, pe perioada cât acesta a muncit în localitate.

Medicul ginecolog spune că în acest caz, în primul rând, există riscul producerii unui avort sau a unei naşteri premature, cu toate riscurile ce decurg de aici: de la dezvoltarea unor patologii, sechele, până la deces.
În cazul în care se naşte viu, acest copil se va dezvolta mult mai puţin bine decât altul născut de o mamă dezvoltată atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic.
„O gravidă la 11 ani nu are organismul pregătit pentru o naştere, nu poate să-i ofere fătului condiţii bune de dezvoltare“, spune Vlad Tica. Naşterea va fi foarte dificilă şi nu crede că va fi posibil să nască pe căi naturale. Bazinul nu este suficient dezvoltat. La fel nici capacitatea pulmonară sau sistemul sanguin, care nu poate să transporte oxigenul în toate ţesuturile.
„Este, practic, un copil. Nu ştiu cum va putea avea grijă de un copil. Ea are un parcurs educaţional de realizat. Cum va merge la şcoală? Cum va alăpta? Protecţia Copilului îi va da dreptul să-şi crească copilul?“, se întreabă ginecologul.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite