Vasile Torică - omul care aduce vremea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A făcut cursurile Facultăţii de Meteorologie pentru a scăpa de armată. Apoi, s-a îndrăgostit rapid de meseria de meteorolog. Şi-a dat seama că ploaia şi vântul sunt mai mult decât fenomene ale naturii, că fac parte din viaţa lui.

Vasile Torică a ajuns din întâmplare să lucreze în domeniul meteorologiei. După ce a terminat liceul, a dat examen la Facultatea de Fizică din Iaşi, însă nu a reuşit. De teamă să nu fie luat în armată, a căutat cu orice preţ să se înscrie la cursurile unei facultăţi. Aşa a ajuns să susţină examen la Facultatea de Meteorologie din Arad. Aici şi-a cunoscut şi cea care avea să-i fie alături toată viaţa. 

Deasupra norilor

După mai mulţi ani, şi-a dat seama că a fost atras cu mult timp înainte de schimbările naturii.
În anul 1966, povesteşte el, a plecat cu un grup de prieteni într-o excursie pe munte. „Am fost la Predeal şi apoi am urcat muntele pe jos, întrucât atunci nu erau telecabine. De la Babele am ajuns apoi la Vârfu Omu. Ţin minte că era o vreme foarte frumoasă sus, pe munte, puteai să faci plajă. Pâinea şi apa pentru cabană se cărau cu măgarii. Şi venea câte un măgar şi se oprea în faţa intrării cabanei. După ce cabanierul descărca desaga, îl răsplătea pe măgăruş cu un cub de zahăr. După ceva timp am coborât şi noi în oraş şi pe drum am văzut urmele lăsate de torentele de ploaie. Colegii noştri care rămăseseră în oraş ne-au spus că a fost o revărsare de nori. Noi nu simţisem nimic şi atunci mi-am dat seama că ne aflasem deasupra norilor“, povesteşte Torică. Nu bănuia la acea vreme că toată viaţa lui cariera lui se va învârti în jurul fenomenelor meteorologice.

Repartizat cu soţia la malul mării

După terminarea facultăţii de profil din Arad, cu media 9.50, a fost repartizat împreună cu soţia la două staţii media din Dobrogea, unde, de altfel, erau şi singurele locuri libere: la Adamclisi şi Valu lui Traian. Din anul 1974 lucrează la Centrul meteorologic Dobrogea. „Ne-a plăcut la amândoi la mare şi am rămas aici. Au venit apoi şi cei doi copii, apoi nepoţii“, spune Torică.
În cei peste 40 de ani de activitate a fost, pe rând, meteorolog, şef staţie meteo, şef serviciu meteo. De 3 luni este director la Centrul meteorologic Dobrogea.

Date despre vreme din oră în oră

Când a început să lucreze în lumea meteorologiei, nu existau staţii meteo automate şi informaţiile erau preluate de la staţie din oră în oră. „La staţie se lucra în program de observaţie 0 – 24“, povesteşte meteorologul. Din oră în oră se măsurau temperatura aerului, nebulozitatea, direcţia şi viteza vântului, presiunea atmosferică şi cantitatea de precipitaţii.
În prezent, din cele 20 de staţii meteo din Dobrogea, 16 sunt automate şi transmit informaţiile direct la centru.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite