FOTO Ambiţia inventatorului Theodor Milian: să creeze cea mai tare echipă de robotică din ţară! Recrutări la XPROJECTS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr specialist constănţean îşi propune să adune cea mai puternică echipă în robotică din ţară. Autor al numeroase invenţii, multipremiat la saloane de inventică, Theodor Milian (27 de ani) îşi doreşte să rămână în România şi să cucerească, de aici, lumea.

Absolvent al Facultăţii de Inginerie Aerospaţială din Bucureşti, Theodor Milian lucrează la INAV SA (Institutul de cercetare în aviaţie), unde se ocupă de proiectarea, construcţia şi pilotarea UAV-urilor (vehicule aeriene fără pilot, manevrate de la distanţă, cu telecomandă. UAV-urile sunt folosite la supraveghere aeriană în zone periculoase, unde este un risc prea mare pentru avioane cu pilot la bord.

Theodor a început să lucreze pe cont propriu la proiectele sale, dar şi-a dat seama că succesul îl va cunoaşte numai în echipă.
„Proiectele din domeniul roboticii sunt foarte complexe şi am ajuns la concluzia că nu pot realiza singur tot ce mi-am propus, într-un interval de timp util. Fiind o fire antreprenorială, mi-am format în urmă cu doi ani o echipă de studenţi entuziaşti de la facultăţile de Automatică, Calculatoare, Electronică, Inginerie Aerospaţială şi Medicină. În prezent, echipa mea XPROJECTS numără peste 20 de membri“, povesteşte Milian.

Şi premiile au venit pe bandă rulantă

Împreună, inventatorul şi învăţăceii săi au obţinut rezultate notabile la concursuri naţionale şi internaţionale: Locul al II-lea, Secţiunea Creaţie Tehnică, la Salonul de Creaţie şi Inventică pentru Tineret Gaudeamus 2011; Locul I la Future Flight Design International Competition, Istanbul 2011; Robochallenge - etapa naţională 2011; Concurs Sumo Final Frontier 2011; Târgul Naţional de Inventică şi Creaţie - Romexpo, Premiul II.



Cel mai recent premiu, la Salonul Gaudeamus din noiembrie 2011, este câştigat datorită unei invenţii utilitare: un avion de mici dimensiuni, pilotat automat, cu anvergura aripilor de 1,8 metri şi masă de maximum 3 kilograme, care poate survola la înălţimea de 1500 de metri pentru a face supraveghere, fotografiere, filmare aeriană. Aparatul dotat cu GPS este manevrat de la sol, printr-o radiocomandă şi un laptop cu modem radio şi emiţător video. Avionul are un motor de 90 Waţi, iar ca sursă de energie un acumulator ce îi asigură o autonomie de zbor de aproape o oră.

Creatorul îşi prezintă invenţia: „Avantajele sunt demne de consemnat: costurile mult reduse faţă de folosirea unui avion sau elicopter cu pilot + fotograf /cameraman la bord. Nu necesită pistă de decolare/aterizare, căci poate fi lansat din mână şi poate ateriza pe iarbă, asfalt sau chiar apă. Foarte important este că nu poluează!! Motorizarea fiind electrică, zgomotul este foarte redus. Iar imaginile din avion sunt transmise în timp real la sol şi pot fi vizionate pe un ecran, modificându-se la cerere obiectivul, înălţimea şi unghiul de interes“.
Aplicaţiile comerciale ale invenţiei sunt multiple: în domeniul imobiliar, cadastru, urmărire de şantier, amplasament urban, publicitate, supraveghere aeriană, măsurători atmosferice, arhitectură, evenimente, obiective turistice, arheologie etc.

Provocarea NASA

Iar echipa Xprojects mai are invenţii cu care speră să uimească: un robot subacvatic pentru inspecţii la mari adâncimi sau un şobolan radiocomandat, prin stimularea unor zone din creier, cu ajutorul unor implanturi.

Tinerii inventatori participă în mai, în Statele Unite ale Americii, la competiţia NASA Lunabotics 2012. Experţii NASA caută cel mai bun robot autonom pentru excavarea solului lunar (regolith) şi deversarea într-o cuvă de procesare, în condiţiile unui traseu cu obstacole, într-un timp dat de maximum 10 minute. Operaţiunea, descrisă cu lux de amănunte şi pe canalele de televiziune Discovery, este un obiectiv extrem de important pentru proiectanţii NASA. „Excavarea şi procesarea solului lunar sunt necesare pentru următoarele misiuni pe Lună şi pe Marte, deoarece trimiterea de materiale şi echipamente de pe Pământ este foarte costisitoare. Cel mai bun design va folosi ca inspiraţie pentru proiectanţii de la NASA“, explică Theodor Milian.

Cum ajungi în echipa lui Milian


Tinerii inventivi, pasionaţi de robotică sunt oricând bineveniţi în echipa lui Milian. „Recrutăm tineri pasionaţi de cercetare şi inovare şi care sunt capabili de performanţă în domeniile: robotică, electronică, mecanică, medicină, biotehnologie, nanotehnologie, aeronautică, astronautică“, spune inventatorul. Iar cei care doresc să li se alăture pot trimite un CV la office@xprojects.ro.

Laureat NASA, Costel Cherciu, elevul-inventator de la Colegiul Mihai Eminescu din Constanţa - premiat şi el la Salonul Gaudeamus pentru „Casa viitorului“ prezentată de ziarul „Adevărul“ - abia aşteaptă să ajungă la facultate pentru a colabora cu Theodor, ca fratele său Claudiu. „Într-o echipă entuziastă se lucrează altfel, ideile vin mai uşor, membrii se completează reciproc, iar starea de emulaţie poate fi cheia succesului pentru orice proiect, mai ales în domeniul ştiinţei şi tehnicii“, spune Costel Cherciu.

Iar asta e tot ce îşi doreşte inventatorul Theodor Milian: „Vreau să rămân în ţară, chiar dacă aş mai urma o specializare în străinătate, pentru formarea celei mai puternice echipe axate pe robotică din România. Noi, românii, am putea fi cei mai buni!“.


image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite