Patimile lui Teodosie: „Am traversat perioade destul de frământate“. Aşa arăta acum 11 ani, când a devenit arhiepiscop

0
Publicat:
Ultima actualizare:
8 aprilie 2001: Momentul întronizării ÎPS Teodosie
8 aprilie 2001: Momentul întronizării ÎPS Teodosie

Duminica Floriilor este ziua în care Înaltpreasfinţitul Teodosie a fost întronizat ca ierarh al Arhiepiscopiei Tomisului. După 11 ani de arhipăstorire, Înaltpreasfinţitul Teodosie a ţinut să facă o mărturisire credincioşilor.

„Bucuria aceasta, a venirii la Tomis, o trăiesc zilnic şi o trăiesc mai intens atunci când vine sorocul de aducere aminte a împlinirii a unor ani de activitate. Aceşti ani au fost şi rodnici, şi cu anumite lipsuri, şi de aceea am traversat perioade destul de frământate, dar oamenii şi-au întărit credinţa şi vin din ce în ce mai mulţi la biserică“, a spus ÎPS Teodosie enoriaşilor veniţi la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Petru şi Pavel“, acolo unde a oficiat slujba de Florii.

Intrarea lui Teodosie în Tomis

Emoţionat, arhiepiscopul a făcut o declaraţie de credinţă enoriaşilor din Biserica tomitană. „Le simt bucuria de a păstra credinţa în suflet şi de a o manifesta în biserică şi în afara bisericii. Acesta este momentul cel mai emoţionant pentru mine pentru că nu am venit aici pentru mine, ci pentru credincioşi. Cu adevărat credincioşii sunt cei care m-au cucerit şi eu nu îmi aparţin mie, ci le aparţin lor“, a spus Înaltpreasfinţitul Teodosie.



„Vin asemenea lui Hristos, să pătimesc cu credincioşii de aici“

În ziua instalarii sale, la 8 aprilie 2001, ierarhul declara presei constănţene: „Pentru mine, momentul are o semnificaţie deosebită; aşa cum Domnul a intrat în cetatea Ierusalimului înainte de Patimă, dar şi de proslăvirea Sa, iată, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, voi intra şi eu în această eparhie tocmai la sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Acest eveniment se produce la Intrarea în Ierusalim în primul an al celui de-al treilea mileniu. Şi eu vin (asemenea lui Hristos) în această eparhie nu ca să fiu slujit, ci ca să slujesc, să pătimesc împreună cu credincioşii de aici, să ne facem părtaşi împreună Patimilor Mântuitorului Hristos… Nicicum n-ar putea un arhiereu să-şi înceapă mai bine misiunea, decât atunci când trece prin patimi“.




8 aprilie 2001: Momentul întronizării ÎPS Teodosie
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite