Povestea iahtului eşuat pe Grindul Chituc. Căpitanul a încercat o noapte întreagă să ducă nava la apă adâncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căpitanul Sorin Drugan a povestit pentru „Adevărul“ cum şi-a petrecut noaptea naufragiului. După ce a trimis echipajul în siguranţă, la ţărm, a încercat singur să ducă iahtul la apă adâncă.

„În noaptea de 5 spre 6 iunie, iahtul a eşuat pe Grindul Chituc. Era ceaţă densă, vânt în rafale din direcţia est şi marea agitată. La bord eram eu şi alte cinci persoane. După ce am văzut că manevrele clasice de dezeşuare nu au avut succes, am trimis echipajul în siguranţă la ţărm. Dar eu nu am părăsit nava“, spune comandantul.

Iahtul AJAX a eşuat în această dimineaţă în Marea Neagră La bord se afla Sorin Drugan, care a traversat Atlanticul în 2008

Pe timpul nopţii, valurile au împins treptat velierul spre ţărm. Ancora lansată la apă a derapat pe o distanţă considerabilă apoi a rupt parâma de ancoraj. În dimineaţa zilei de 6 iulie, iahtul depăşise două praguri nisipoase şi se afla la o distanţă de 4 metri de ţărm.
A încercat apoi să repună iahtul la apă adâncă prin manevre clasice. „Un grup de 6 yachtmeni au răspuns prompt apelului şi s-au deplasat din Bucureşti în localitatea Vadu, pentru a sări în ajutorul meu. Timp de 12 ore au fost efecutate manevre de dezeşuare, fără rezultat, deoarece ancorele folosite pentru tracţiunea ambarcaţiunii spre larg nu au reuşit să opună suficientă rezistenţă pentru a tracta iahtul de 3 tone“, povesteşte căpitanul.
Cum manevrele nu au dat rezultat, căpitanul a chemat în ajutor Garda de Coastă.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite