Taxa lui Mazăre de barieră în staţiunea Mamaia, suspendată şi în sezonul estival 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bariera din Mamaia s-a ridicat gratis doar pentru constănţeni
Bariera din Mamaia s-a ridicat gratis doar pentru constănţeni

Turiştii vor putea să circule cu autoturismele în staţiunea Mamaia şi în acest sezon estival, fără să plătească taxă de intrare, a dat asigurări primarul Constanţei, Radu Mazăre.

„Chestiunea cu barierele am eliminat-o încă de anul trecut pentru că noi , cu ce încasam pe bariere, plăteam încasatorii şi atunci nu făceam nicio sfârârială. Şi n-am vrut să creştem preţul“, a spus Mazăre.
În urmă cu câţiva ani, municipalitatea a spus că din banii obţinuţi din acest bir s-au organizat mai multe evenimente estivale în staţiunea Mamaia, cel mai important fiind Formula 1 pe apă.
Un abonament pentru 24 de ore a costat 4 lei, unul pentru şapte zile 25 de lei, iar pentru întreaga vară preţul abonamentului a fost de 250 de lei.
Taxa de barieră a fost introdusă în anul 2003 de administraţia locală, la iniţiativa primarului Radu Mazăre, şi fost sistată în 2006, după ce a fost atacată în instanţă de prefectul judeţului şi considerată ilegală de magistraţii constănţeni.
Radu Mazăre a atacat decizia judecătorilor şi a câştigat procesul printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Constanţa, iar în 2007 taxa de barieră a fost reintrodusă.

Discriminare


Consiliul Naţional Pentru Combaterea Discriminării (CNCD) nu a fost consecvent în a sancţiona hotărârea de a suspenda taxa. În şedinţa din luna decembrie 2003, Colegiul Director al CNCD a decis că punctul 11 din anexa nr. 9 al Hotărârii nr. 540 din 2002 a Consiliului Local Municipal Constanţa, prin care s-a stabilit perceperea unei taxe de acces în staţiunea Mamaia pentru autoturismele care nu au număr de înmatriculare în judeţul Constanţa, are caracter discriminatoriu, retrăgînd exercitarea dreptului la liberă circulaţie.
CNCD solicita atunci retragerea taxei respective, pentru a înlătura caracterul discriminatoriu al acesteia. Primăria Constanţa a trimis CNCD două adrese în care informa că hotărârea Consiliului Local Muncipal va fi completată, astfel încât ea să fie aplicabilă tuturor cetăţenilor, inclusiv celor din localităţile judeţului Constanţa, excepţie urmând să facă doar cetăţenii care au domiciliul stabil în municipiu. Acest lucru s-a întâmplat în ultima şedinţă de consiliu, iar CNCD a fost informat ca atare.
În aceste condiţii, Consiliul Naţional Pentru Combaterea Discriminării a hotărât, cu cinci voturi favorabile, că a fost eliminat caracterul discriminatoriu al taxei de acces în staţiunea Mamaia.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite