Constanţenii îi fac lui Radu Mazăre lista de priorităţi. Află care sunt acestea!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii îi cer edilului-şef Radu Mazăre, abia întors din vacanţa exotică din Honduras, să se apuce de rezolvarea problemelor din oraş Repararea falezei, curăţenia în cartierele mărginaşe, facturile mari la întreţinere şi modernizarea staţiunii Mamaia sunt doar câteva dintre problemele pe care trebuie să le rezolve edilul, spun constănţenii. 

Falezele: Malurile reprezintă un adevărat pericol pentru localnicii şi turiştii care vor să meargă să se plimbe pe malul mării. Termenul de finalizare a lucrărilor de consolidare a falezei Constanţei este 2014. Lucrările nici măcar nu au început. Valoarea investiţiei ar trebui să fie de aproximativ 50 de milioane de euro.
„Ne-am săturat de atâtea minciuni, noi l-am ales să ne apere interesele. De exemplu faleza din Constanţa arată ca o ruină, iar în zona Peninsulară mergi cu teama că, în orice moment, poate să îţi cadă ceva în cap“, spune Maria Preda, un constănţean nemulţumit.

Locurile de parcare: Problema este acută: parcarea în locurile neamenajate se pedepseşte cu amendă, iar roţile autoturismelor sunt blocate. Cu toate măsurile luate, crearea de străzi cu sens unic, amenajarea unor parcări lângă trotuare, problema este în continuare acută. La acest moment o singură parcare este în construcţie: lângă Spitalul Judeţean se ridică o parcare verde de patru etaje dar care va fi gata abia anul viitor.

Spaţiile verzi: Peste tot în oraş au fost retrocedate spaţiile verzi dintre blocurile din Constanţa, iar pe terenurile respective s-a început construcţia de blocuri, ceea ce a trezit nemulţumirea cetăţenilor. Construcţia City Mall, în anul 2006, în parcul Tăbăcărie, a văduvit Constanţa de o parte din spaţiul verde. „Când eram noi copii, oraşul era plin de flori. Probabil ar pune şi Mazăre dacă ar avea bani. Nu mai avem spaţii verzi, ne e greu să vedem lacul Tăbăcărie de exemplu, fără nicio bărcuţă şi toată zona asta de parc în ruină. Nu e vina lui, are proiecte dar nu are bani. Ar trebui reparată Faleza, are proiectul cu pasarelele din Mamaia“, spune pensionara Florentina Gavrilă.

Scumpirea gigacaloriei. În luna septembrie, prin hotărâre de Consiliu Local, preţul gigacaloriei a fost majorat de la  170 de lei la 338 de lei, ceea ce a dus automat la dublarea facturilor la întreţinere. Ca o măsură compensatorie, Consiliul Local a votat acordarea de butelii celor cu venituri mici şi ridicarea pragului de la care se acordă subvenţiile pentru încălzire. Facturile la încălzire însă s-au dublat.  „Eu îl apreciez pe primar pentru tot ce face însă ar fi bine dacă s-ar acorda mai multă atenţie pentru curăţenia oraşului, pentru iluminat şi dacă ar putea să ne ajute cu mai multe subvenţii, ca să putem ieşi din iarnă, mai ales că s-a scumpit întreţinerea“, este de părere Olga Stan.
Un alt constănţean, Nicolae Gâzea, spune că mai bine rămânea Mazăre rătăcit în jungla din Honduras. „Găseam noi alt primar. Au crescut facturile la întreţinere de când s-a scumpit gigacaloria, de nu ne mai putem descurca. Treaba lui unde se distrează însă ar trebui să-şi ia rolul în serios şi să facă ceva, să crească subvenţiile pentru amărâţi şi să-i ajute pe pensionari“, reclamă el.

Criză de locuinţe sociale: Solicitanţii de pe listele de aşteptare pentru locuinţe sociale sunt fie refuzaţi, fie aşteaptă cu anii să primească o casă. Majoritatea locuinţelor ANL au fost repartizate angajaţilor Primăriei sau camarilei politice. Radu Mazăre a iniţiat în urmă cu trei ani construirea unui cartier de locuinţe ieftine pentru tineri, însă preţurile i-au descurajat pe mulţi. Pentru cei fără adăpost Radu Mazăre intenţionează să construiească un cartier de containere în zona Tomis Nord.

Cămine pentru bătrâni: Cantinele sociale funcţionează, însă în Constanţa există un singur cămin pentru adăpostirea bătrânilor singuri. Pe lista de aşteptare sunt peste 500 de bătrâni. Ca şi în cazul locuinţelor sociale, solicitanţii aşteaptă cu anii înainte de a putea să obţină un loc în azil.

Istorie în ruină


Zona istorică. Cartierul Peninsulă este una dintre cele mai urâte pete de pe obrazul Constanţei. Clădirile istorice, revendicate sau nu, sunt în diverse stadii de degradare, iar construcţiile dezafectate au fost ocupate de boschetari şi cerşetori.
 „Zona Peninsulară din Constanţa este foarte importantă. Acolo sunt câteva clădiri, de la sfâşitul secolului al XIX-lea, începutul secolului XX care sunt monumente istorice. Prea puţin sunt restaurate, restul sunt în paragină. Nu ştiu ce poate face Primăria, ţine şi de proprietari. Ar trebui o lege ca cei care locuiesc în aceste clădiri să le întreţină sau dacă nu, să ceară ajutorul Guvernului“, spune Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie Arhelogie Constanţa.
El a făcut comparaţie cu centrul Brăilei, care este extrem de bine îngrijit. „Nu trebuie avut în vedere numai clădirile, ci şi monumetele istorice de dedesubt, pentru că acolo sunt situri arheologice, ruinele vechiului Tomis“, a mai afirmat specialistul.

Lista lui Radu Mazăre

Radu Mazăre a declarat pentru „Adevărul“ că priorităţile sale sunt, la acest moment, acordarea de subvenţii pentru căldură şi distribuirea lemnelor pentru cei care mai folosesc încă sobele. „Lemnele au venit deja şi vom începe să le împărţim, pe cartiere“, a spus Mazăre. „După aceea vom mai vedea“, a spus primarul.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite