Mazăre, acuzat că a plimbat milioane de euro prin companii din Cipru. „O să le iau şi lor banii cum le-am luat şi altora!“, ameninţă el

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria şi Consiliul Judeţean Constanţa au dat contracte de zeci de milioane de lei către firme din care Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu s-au retras formal, scrie astăzi Evenimentul Zilei.

UPDATE ora 14.00 Contactat telefonic, Radu Mazăre a spus despre articolul apărut: „O să le iau şi lor banii cum le-am luat şi altora: DNA; ANI, Ziua. „Oare nu sunt şi în spatele Petromidiei?“, se întreaba primarul, care a fost acuzat că se află în spatele firmelor care au avut contracte bănoase cu autorităţile locale.

Citiţi în continuare ancheta publicată de respectivul cotidian în ediţia de astăzi.
Cea mai puternică grupare de afaceri conectată la primarul Constanţei Radu Mazăre şi la şeful Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a reuşit în ultimii ani să atragă zeci de milioane de euro de la instituţiile pe care cei doi le conduc, de la bugetul de stat şi chiar din fonduri europene.
Interesele financiare ale celor doi politicieni sunt mascate prin intermediul unor apropiaţi şi al unor companii offshore din Cipru. „Evenimentul zilei“ prezintă astăzi un prim episod din afacerile acestei grupări care înalţă hoteluri pe litoral, dar şi locuinţe sociale plătite de Primărie, centre pentru persoane cu handicap din fonduri europene, locuinţe rezidenţiale de lux în Mamaia, dar şi afaceri medicale şi tranzacţii suspecte cu terenuri.

Cartierul general

Firma fanion a grupării, Five Holding SA, îşi are sediul de mai bine de zece ani în Constanţa, pe strada Ion Roată numărul trei, şi este controlată oficial de off-shore-ul cipriot Ditline Limited Ltd (la rândul lui deţinut de un alt off-shore EBS Nominees Limited). Un pachet minoritar de 14% din acţiuni este deţinut de omul de afaceri constănţean, Gheorghe Oancea, un apropiat al grupării.
Adresa este cunoscută localnicilor ca piaţa Brick, pentru că aici se află centrul comercial Five Brick, deţinut de aceeaşi grupare şi care are închiriaţi peste 9.000 metri pătraţi pentru o sumă lunară modică chiar de la Sigma Trading SA care-şi împarte acţionariatul între Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi Five Holding SA (firma a raportat în 2010 afaceri de 76 milioane lei şi un profit brut de 1,7 milioane lei cu 150 de angajaţi).
Five Holding SA a preluat de la stat compania Mobitom SA, la care deţine acum 98% în timp ce Sigma Trading SA achiziţionase în 1997 o hală de producţie a Mobitom SA, hală unde acum este centrul comercial. Mobitom SA a câştigat, în ultimii ani, contracte de zeci de milioane de lei de la Primăria Constanţa, Consiliul Judeţean Constanţa şi alte entităţi din subordinea celor două instituţii culminând cu un proiect pe fonduri europene cofinanţat de Guvernul României. Mobitom a avut în 2010 afaceri de aproape 12 milioane lei, un profit foarte mic cu aproape 100 de angajaţi.

Deşi este proprietara spaţiului comercial, Sigma Trading SA, unde apar oficial Mazăre şi Nicuşor, are o cifra de afaceri pe 2010 de puţin peste 500.000 de lei, grosul afacerilor fiind făcute de cele două firme deţinute de off-shore-ul cipriot.
Adresa de pe strada Ion Roată găzduieşte însă şi majoritatea afacerilor grupării, în multe companii fiiind implicaţi în trecut sau fiind încă prezenţi Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu începând cu Sigma Trading SA (vezi documentele aici şi aici) continuând cu Royal Distribuiton Services SRL, Grandpact SRL, Telegraf Advertising SRL, Nisipuri SA, Conpress Advertising SA, Conpress Group SA, Conpress Holding SRL, Tutun si Ziare SRL, şi terminând cu Thomas Cook Services & Distributions SRL.
Contabilitatea grupării este gestionată direct din Capitală, deşi cartierul general al afacerilor se afla în Constanţa.



Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite