Furnizorul RAJA denunţă: „Preţul apei potabile este triplat de unele asociaţii de proprietari!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atenție la calculul de pe listele de întreținere!
Atenție la calculul de pe listele de întreținere!

Furnizorul local de apă RAJA SA Constanţa avertizează consumatorii că unele asociaţii de proprietari practică tarife triple faţă de cel stabilit de RAJA. „Atenţie la listele de întreţinere! În ultima perioadă am primit mai multe sesizări ce vizează preţuri abuzive ale unor administratori de blocuri. Deşi preţul unui metru cub de apă potabilă este de 3 lei fără TVA, la unele asociaţii ajunge şi la 10 lei/mc“, au declara

Furnizorul trage un semnal de alarmă către toţi proprietarii de apartamente de la nivelul asociaţiilor, ca să verifice listele de plată cu tarifele afişate. „Listele pot ascunde interesele financiare personale ale unor administratori care aplică o metodă de calcul numai de ei ştiută, fără a avea un temei legal sau o hotărâre a Adunării Generale a asociaţiei respective“, au precizat reprezentanţii RAJA.

La ora actuală, tariful de 3 lei (fără TVA) pe metru cub de apă situează operatorul RAJA pe locul 8 în clasamentul tarifelor la nivel naţional, între cei aproximativ 20 de operatori mari din ţară. Conform datelor RAJA, Constanţa practică un tarif mai mic decât operatorii care iau apă din sursele de suprafaţă sau de cei din zonele montane. Majoritatea surselor de apă folosite sunt la adâncimi cuprinse între 120 şi 700 metri, fapt ce presupune cheltuieli substanţiale cu energia electrică.

„Periodic, preţul la energia electrică se măreşte, iar din 2003 şi până acum s-a triplat. cu toate acestea, am menţinut tariful apei la un nivel suportabil. La Buzău, unde sistemul de alimentare cu apă funcţionează gravitaţional, fără a avea nevoie de sute de pompe şi implicit costuri ridicate cu energia electrică, preţul este de 3,26 lei/mc fără TVA. Tarife mai mari plătesc şi consumatorii din Reşiţa (3,20 lei/mc) şi Vâlcea (3,09 lei/mc). La Tulcea, deşi pare greu de crezut, în condiţiile în care alimentarea cu apă se face din Dunăre, lucru ce nu presupune costuri ridicate cu energia electrică pentru extragerea apei din subteran de la adâncimi de aproape 700 metri, tariful ajunge la 3,20 lei/mc fără TVA, iar la Dâmboviţa unde alimentarea se face tot din sursele de suprafaţă, preţul este de 3,08 lei/mc“, au mai spus cei de la RAJA. 



Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite