Cu cine a bătut palma spălătoreasa care a obținut creditul Prima Casă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modalitatea prin care Georgiana Răduţ, o tânără cu venituri minime şi fără nici un alt ajutor, a obţinut un credit de 57.000 de euro prin programul Prima Casă, rămâne în continuare un mister, în condiţiile în care nici măcar românii cu venituri medii nu pot spera vreodată să obţină un împrumut atât de mare.

Toate indiciile acestui caz, documentat de reporterii „Adevărul de Seară" Constanţa, concură spre ideea că la mijloc este vorba despre o fraudă, în ciuda susţinerilor reprezentanţilor Băncii Comerciale Române, cei care au acordat împrumutul şi care spun că verificările sunt prea riguroase pentru a putea fi fraudate. Dovada clară este starea materială a tinerei, cu opt clase primare, educaţie insuficientă pentru a fi putut să deţină vreodată o slujbă retribuită cu un venit de mii de euro.

Pasibilă de amendă

Tânăra nu s-a grăbit să se mute în locuinţa nouă din localitatea Poarta Albă care, cel puţin teoretic, conform actelor Direcţiei de Finanţe Publice Constanţa, îi aparţine. Preferă să îşi lase fiica de doi ani, în grija mamei, în satul Viroaga, comuna Cerchezu, la o distanţă considerabilă de Constanţa în timp ce casa este nelocuită.

Conform evidenţelor primăriei din Poarta Albă, casa nu îi aparţine. „Lotul pe care se află construcţia este al lui Ergean Negep. Este foarte adevărat că în octombrie anul trecut proprietarul a venit şi a scos un certificat fiscal pentru a putea vinde. Noul proprietar, însă, avea obligaţia ca în termen de 30 de zile de la data cumpărării să vină şi să înregistreze contractul de vânzare-cumpărare la Serviciul de Impozite şi Taxe pentru a putea fi luat în evidenţă şi a se încasa impozitul.
De altfel, această clauză este prevăzută şi în contract", a declarat Vasile Delicoti, primarul comunei Poarta Albă. Pentru că termenul de declarare al proprietăţii a trecut de mult - a arătat primarul - Georgiana Răduţ este acum pasibilă de o sancţiune cuprinsă între 1.000-3.000 lei.

Un alt semn de întrebare ridică data la care fostul proprietar a scos certificatul fiscal pentru a putea vinde, legal, locuinţa. În timp ce Georgiana a obţinut banii şi a cumpărat casa în septembrie, Negep a scos actul abia o lună mai târziu.

Situaţie locativă incertă

Situaţia bărbatului care a încasat pe un teren de 500 metri pătraţi, lotizat în două, şi pe care l-a vândut, încasând numai de la un singur cumpărător 57.000 euro, este de asemenea bizară.

Negep locuieşte într-un apartament cu două camere, la ultimul etaj al unui bloc vechi cu patru nivele al unui bloc din cartierul Casa de Cultură. În acelaşi apartament locuiesc şi soţia sa, Sibel, şi fiul lor în vârstă de cinci luni. Apartamentul este trecut pe numele tatălui său, Erol, iar familia figurează cu o restanţă la întreţinere. Ca să îşi câştige existenţa, bărbatul este nevoit să plece la muncă în străinătate - sau cel puţin aşa a susţinut soţia sa. Femeia a declarat că bărbatul ei este plecat în Germania şi nu va reveni decât peste o săptămână.

Întrebată despre tranzacţia efectuată în urmă cu câteva luni de soţul său, iniţial femeia a părut să ştie despre ce e vorba pentru ca ulterior să se răzgândească. „Aţi vorbit cu Georgiana? Aţi găsit-o? Nu ştiu nimic, habar nu am de nici o tranzacţie, nu mă interesează", a susţinut Sibel Negep, după care a închis uşa.

Poliţiştii aşteaptă să fie sesizaţi

Poliţiştii afirmă că nu se pot autosesiza cu privire la acest caz, iar până la acest moment nici reprezentanţii Direcţiei de Finanţe, nici cei ai Fondului de Garantare (ce susţine financiar acest program) nu au reclamat posibila ilegalitate.

„Avem cazuri de credite luate cu acte false, dar nu prin programul Prima Casă, pentru că este şi un produs nou pe piaţa financiară. Partea pagubită este statul, mai exact fondul guvernamental care a garantat acordarea acestui credit, dacă după executarea silită nu se recuperează întreaga valoare a creditului acordat. Ca să demarăm o anchetă ar trebui să fim sesizaţi de partea păgubită, pentru că nu putem vorbi de o infracţiune până nu avem un prejudiciu", a precizat comisarul-şef Ioan Tomescu, şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa.



image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite