Constanţa: Monedă aniversară pentru centenarul Portului Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Monedă aniversară pentru centenarul Portului Constanţa
Constanţa: Monedă aniversară pentru centenarul Portului Constanţa

Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 7 octombrie, o monedă din argint dedicată aniversării a 100 de ani de la inaugurarea Portului Constanţa.

Aversul prezintă în partea stângă, în prim plan, imaginea Bricului Mircea - nava şcoală a Marinei Române, în dreapta este trecută valoarea nominală a monedei - 10 LEI, iar deasupra ei, imaginea Farului Carol I. În plan secund va fi o imagine dinspre mare a oraşului Constanţa, în care se disting: în partea stângă, Catedrala Ortodoxă, iar în dreapta, Cazinoul. Jumătatea superioară va prezenta inscripţia „ROMÂNIA“, stema ţării şi anul emisiunii - 2009.

Reversul prezintă în jumătatea inferioară, în prim plan, o navă comercială modernă, iar în plan secund, silozurile din Portul Constanţa, proiectate de inginerul Anghel Saligny. În jumătatea superioară, inscripţia „100 DE ANI DE LA INAUGURAREA PORTULUI CONSTANŢA 1909“.

Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate în limba română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Monedele vor fi prezentate în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR, cu folio argintiu. Tirajul emisiunii este de 500 de exemplare, iar preţul de vânzare este de 170 lei, exclusiv TVA. Preţul nu include contravaloarea casetelor.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din argint, din emisiunea dedicată aniversării a 100 de ani de la inaugurarea Portului Constanţa, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite