O orfană care provine dintr-o familie cu şapte copii a luat premiu special la olimpiada naţională de limba română

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paulina Mandache îşi petrece mult timp în bibliotecă
Paulina Mandache îşi petrece mult timp în bibliotecă

La etapa naţională a Olimpiadei de limbă, comunicare şi literatură română, care s-a desfăşurat la Târgu – Jiu la începutul lunii, Paulina Mandache a obţinut un premiu special. La oral a obţinut un punctaj de 100 de puncte, iar la scris 86 de puncte.

Paulina Mandache de 16 ani, care a fost smulsă de autorităţi dintr-o familie de sectanţi, s-a calificat la faza naţională a olimpiadei de limba şi literatura română. Copila provine dintr-o familie de sectanţi din localitatea constănţeană Techirghiol, unde adulţii se înfometau pentru „purificare“.
Sectanţii nu-şi trimiteau copiii la şcoală, pentru că nu considerau că este bine. Aşa au trăit familia Paulinei până când un localnic a anunţat Poliţia. Atunci s-au sesizat şi cei de la Protecţia Copilului şi i-au luat în ocrotire pe toţi cei şapte copii ai familiei Mandache. Părinţii lor muriseră.
În urmă cu cinci ani, Paulina Mandache, împreună cu ceilalţi şase fraţi ai săi, au ajuns într-un centru de plasament din Constanţa. Erau îndoctrinaţi şi nici unul nu fusese vreo zi la şcoală. Fraţii mai mari ştiau să citească şi să scrie. Îi învăţase bunica lor.
S-au acomodat foarte greu la centrul de plasament, mult mai greu ca alţii de vârsta lor, îşi aduce aminte Mariana Kober, şefa Centrului „Micul Rotterdam“.
Paulina a fost înscrisă la clasa I la vârsta de 9 ani. Acum, este elevă în clasa a VI-a la Şcoala „Remus Opreanu“ din Constanţa. A recuperat însă foarte repede, fiind un copil foarte inteligent.

Compunere despre furtună

I-a plăcut foarte mult limba română şi rezultatele nu au întârziat să apară. Anul trecut a luat locul III la faza judeţeană a olimpiadei de Limbă, Comunicare şi Literatură Română, iar în acest an a luat locul I şi s-a calificat la faza naţională a întrecerii.
Spune că subiectele nu au fost grele. A avut de dat mai multe probe, însă cel mai mult i-a plăcut compunerea liberă. A avut de povestit despre o furtună în munţi. „Eu am mai fost la munte: la Braşov, la Gura Humorului şi mi-am imaginat cum ar fi fost să trăiesc o furtună. Am scris cum eu, fratele meu şi un căţeluş am plecat într-o excursie pe munte. Vremea era frumoasă, era vară. Dintr-o dată, a început să tune şi să fulgere şi a început să cadă grindina. Atunci ne-am speriat şi ne-am ascuns într-o peşteră. Dar temerile au dispărut după ce a ieşit din nou soarele. Geana de lumină ne-a trezit apoi“, spune olimpica. 

În lumea cireşarilor

Compunerea nu este singura ei plăcere. Citeşte foarte multe cărţi. Romanul „Cireşarii“ a lui Constantin Chiriţă a impresionat-o cel mai mult.
Îi place foarte mult de poetul nostru naţional Mihai Eminescu şi reciteşte cu aceeaşi plăcere „Luceafărul“. Ea este talentată şi la desen.

Cei şapte fraţi se gospodăresc singuri

Acum, Paulina are 16 ani. Împreună cu cei şapte fraţi ai săi locuieşte într-un apartament pus la dispoziţie de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa de pe strada Badea Cârţan. Instituţia achită utilităţile şi le asigură alimentele necesare.
Cel mai mic frate, Moise, are 11 ani, iar cel mai mare, Samuela, are 22 de ani. Iosif are 13 ani. Urmează Paulina care a împlinit 16 ani, Emanuela (17 ani), Lidia (19 ani), Gabriela (20 de ani) şi Samuela (22 de ani). Când surorile cele mari sunt la serviciu, de trebuire gospodăreşti se ocupă cei mici.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite