Scrumiere ecologice pentru fumătorii de pe plajă. „Mucurile de ţigară din nisip sunt moarte lentă pentru vieţuitoarele mării“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fumătorii au primit scrumiere ecologice
Fumătorii au primit scrumiere ecologice

Ecologiştii de la Oceanic Club au împărţit sâmbătă pe plajele din Mamaia peste 500 de scrumiere ecologice. Voluntarii Petrom şi Oceanic Club au explicat fumătorilor că mucurile de țigară reprezintă, la ora actuală, o cauză directă a afecțiunilor multor specii de crustacee și păsări marine.

Echipele eco le-au povestit oamenilor cât de mult este afectată natura din cauza neglijenței fumătorilor și a faptului că aceștia aruncă resturile de tigară în nisip.

În România se aruncă, anual, 2,9 miliarde de resturi de țigară în natură.

„Problema resturilor de țigară pe plajă nu se referă doar la partea estetică. Nu sunt simple gunoaie, ci moarte lentă pentru pești, crustacee, pasări. În primul rând, fumătorii trebuie să conștientizeze că mucurile nu sunt biodegradabile și odată aruncate în nisip devin extrem de periculoase pentru micile ființe care intră în contact cu ele. Așa cum crema de plajă sau proposul sunt indispensabile pentru cei care vin pe plajă și scrumierele ecologice ar trebui să se regăsească în bagajul fumătorilor", a declarat Răzvan Popescu-Mirceni, director coordonator al Societăţii de Exploatare Oceanografică şi de Protecţie a Mediului Marin Oceanic-Club.

Statistici alarmante

Anual, la nivel global, peste 72 de miliarde de mucuri de țigară sunt aruncate în natură. România se află, din nefericire, printre primele locuri cu 2,9 miliarde de resturi de țigară aruncate necontrolat. Dacă în trecut acest fenomen nu era atât de poluant, pentru că țigările nu erau prevăzute cu filtru, acum, numărul reziduurilor este alarmant.

Filtrele nu sunt biodegradabile și au o durată între 5 și 20 de ani. Mucurile de țigară aruncate necontrolat pot afecta viața animalelor, pasărilor și peștilor, pentru că acestea, de cele mai multe ori, le confundă cu mâncarea.

Specialiștii au constatat că un singur rest de țigară conține suficientă otravă pentru a omorî, într-un interval de 96 de ore, jumătate dintre peștii mici aflați într-un litru de apă.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite