Povestea lui Nassar Ghaleb, libanezul care a adus șaorma în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nassar Ghaleb pe terasa hotelului din Mamaia
Nassar Ghaleb pe terasa hotelului din Mamaia

Libanezul a venit în țara noastră pentru a urma cursurile unei facultăți. S-a îndrăgostit iremediabil de acest ținut și a adus aici delicatesele orientale. Acum, deține mai multe hoteluri de lux de pe Valea Prahovei și stațiunea Mamaia.

Nassar Ghaleb a deschis primul snack bar oriental lângă Stadionul Dinamo din Capitală, în 1991. „Nu aveam ce mânca aici, în România. La restaurante găseai doar friptură și cartofi prăjiți! Ori eu aveam aproape 130 de kilograme atunci. Din ce să trăiesc?“, se întreabă el în glumă.
La început veneau doar arabii și cumpărau șaorma, apoi și românii. Erau cozi mari își amintește el. Spune că românii au fost foarte încântați de acest produs oriental, dar și de altele. „Drept dovadă, acum toată lumea mănâncă șaorma“, spune el mândru.
Afacerea a mers un timp, după care a renunțat. Clădirea în care funcționa șaormeria a fost retrocedată și noul proprietar a cerut bani foarte mulți pe chirie. Nassar a refuzat să plătească o chirie foarte mare și astfel a renunțat la afacere. Pe locul fostei șaormerii se află acum restaurantul „La mama“.

Student la Politehnică

S-a născut în Liban, în localitatea Joun, la o distanță de 40 de kilometri de Beirut. „Casa noastră era aproape și de apă și de munte“, povestește el. A plecat din țara natală din cauza situației politice. Provine dintr-o familie numeroasă, cu 9 copii: 6 băieți și 3 fete. În 1979 a ajuns pentru prima dată în România, pentru a urma Politehnica la Iași. Călca pe urmele fratelui său - Nassar Nassar (soțul parlamentarului Rodica Nassar), care urmase și el cursurile aceleiași facultăți.
După terminarea facultății a plecat în Arabia Saudită, unde a lucrat ca inginer în cadrul unui hotel. Nu a vrut să se întoarcă în Liban, acolo fiind război civil. Dar gândul i-a rămas tot la România. Așa se face că, la scurt timp de la Revoluție, a revenit în România. De data aceasta pentru totdeauna.
A iubit Bucureștiul, dar cel mai mult Constanța. Din vremea studenției a fost atras de această zonă, poate și datorită faptului că s-a născut lângă apă. Când era student, venea pe litoral de două - trei ori pe an. Prefera stațiunea Mamaia. Râde în barbă când îi punem întrebări despre acea perioadă. Nu vrea să spună nimic, dar dă de înțeles că a făcut multe nebunii.

Primele afaceri

A început alături de fratele său mici afaceri. Aduceau marfă din Liban pe care o vindeau pe piața românească. În 1991 au deschis primul magazin oriental din București, iar în 1993 o fabrică de făcut lipii, care mai există și astăzi. Rețeta acestui produs o aveau părinții săi, care aveau o fabrică în Liban.
În anul 1994, fratele său a deschis la București Școala Libaneză, iar Nassar Ghaleb a cumpărat în 1999 o terasă în stațiunea Mamaia, apoi Restaurantul Soleta de lângă Plaja Modern din Constanța și apoi Restaurantul libanez din zona Dacia. Acum, deține singurul hotel de cinci stele din Predeal (Comfort Suites) și Hotel Florida (trei stele) din Stațiunea Mamaia.
Din 2002, a deschis și la Constanța Școala Libaneză, care acum se numește Cambridge School. Aici învață 260 de copii. Spune că meritul este al soției sale, Noha. „Datorită ei s-a ridicat această școală. Avem cereri foarte multe. Copiii învață aici după 7 - 8 manuale și minimum 2 limbi: engleza, româna. La alegere au araba sau franceza“, spune el.
Vrea să se extindă, întrucât are foarte multe cereri din partea părinților. „Visul meu este să fac un campus la Constanța“, spune el.

„Iubesc România mai mult decât țara mea natală!“

Iubește foarte mult România și anul trecut a obținut și cetățenia română. O lua mai demult, dar nu a învățat suficient despre istoria și geografia României. La examenul de acordare a cetățeniei i s-au pus întrebări despre Ștefan cel Mare, Aurel Vlaicu și Mihai Eminescu, dar a dat și dictare în limba română. „Am crezut că dacă am fost prin toată țara mă descurc!“, spune el. Soția lui, care a fost mai conștiincioasă și a învățat, a luat mai demult cetățenia.
Spune că a dorit să devină cetățean român pentru că așa a simțit că trebuie să facă. „Iubesc România mai mult decât țara mea. Acu două săptămâni am plecat în Liban și mai mult de zece zile nu pot să stau departe. Românii sunt oameni buni, te poți înțelege cu ei, te primesc la masa lor. Îmi place foarte mult Constanța. Îmi place și Iașiul, unde am făcut facultatea“, mărturisește Ghaleb. 

Disperat de controalele din comerț

Însă, cel mai mult îl deranjează în România controalele: „Mare deranj. Vin 100 de controale și fiecare cu alte idei“, se plânge el. Spune că a fost în multe restaurante din străinătate, unde era multă mizerie, chiar și în cele din Anglia și Franța. „Dacă erau restaurantele alea în România, le închideau“, crede Nassar.
Deși i-au plăcut foarte mult româncele, Nassar Ghaleb nu s-a căsătorit cu niciuna. A ales-o pe frumoasa Noha, care i-a dăruit doi copii: Tarekm, un băiat de 17 ani, și o fată, Amani, de 15 ani.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite