Constanţa: Muzeul deşeurilor electronice se înfiinţează la Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Muzeul deşeurilor electronice se înfiinţează la Constanţa
Constanţa: Muzeul deşeurilor electronice se înfiinţează la Constanţa

Aici va fi amenajat primul loc din România unde vor fi expuse obiecte electrocasnice, televizoare şi aparate radio, vechi de peste 50 de ani, colectate la Marea Debarasare. Iniţiativa aparţine societăţii Gremlin Computers, firma de colectare a deşeurilor. Aparatura a fost adunată de la populaţia care a renunţat la aparatura veche.

CITEŞTE ŞI:



Muzeul, care se va deschide în primăvara anului viitor, va avea sediul pe strada Industrială. „În decursul anilor, am păstrat televizoare foarte vechi, de peste 50 de ani, pikup-uri, radiouri, aparatură electronică veche. Ne-am gândit că le-am putea valorifica şi arăta tuturor, întrucât sunt unicate“, a declarat şeful depozitului, Dumitru Roşca. Muzeul va cuprinde toată gama de deşeuri electrice, electronice şi electrocasnice vechi. „Vom expune numai produsele pe care reuşim să le facem funcţionale şi sperăm ca în primăvară să putem inaugura muzeul“, a adăugat Dumitru Roşca.

Montate bucată cu bucată

Doi oameni lucrează la recondiţionarea deşeurilor: Marian George Tănase şi Ionel Lupu, ambii electronişti. Aceştia le valorifică luând componente de la alte produse vechi din depozit. Ce componentă nu se poate refolosi se cumpără de la magazin. Suprafaţa pe care vor fi expuse electricele va fi de cel puţin 100 de metri pătraţi şi va cuprinde un circuit pe categorii de produse pentru viitorii turişti.Pe lângă muzeul unde vor fi electrocasnice vechi, cei de la Gremlin Computers plănuiesc să mai facă la Constanţa un proces de fabricaţie de pavele din deşeuri.

„Românii sunt învăţaţi să păstreze“

„Am discutat deja cu Primăria Constanţa şi din această toamnă ne vom ocupa de pavelele care vor fi montate în oraş“, a mai declarat şeful depozitului Gremlin. Conducerea firmei ar mai fi vrut să pună în aplicare o serie de proiecte inedite în care sunt folosite deşeuri, însă lipsa de implicare a comunităţii a dus la stoparea iniţiativelor.

„De obicei lumea nu prea se încumetă să arunce deşeurile pentru că românii sunt învăţaţi să păstreze vechiturile care odinioară le-au folosit. Este nevoie de campanii îndelungate pentru educarea cetăţenilor. Totodată, avem nevoie şi de ajutorul administraţiilor locale pentru a putea duce la bun sfârşit demersurile noastre“, a mai adăugat Dumitru Roşca.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite