Brandul Murfatlar, mai puternic decât mahmureala insolvenţei. Constănţenii au încredere în marca de soi a Dobrogei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crama Murfatlar, mândria oraşului dobrogean cu acelaşi nume
Crama Murfatlar, mândria oraşului dobrogean cu acelaşi nume

Localnicii din oraşul natal al lui Traian Băsescu sunt încrezători în producătorul care dă de lucru unei treimi din populaţia aptă de muncă.

Insolvenţa celui mai mare producător din România pare să nu conteze pentru oamenii din zonă, fie ei profani, fie specialişti. Constănţenii continuă să creadă în puterea brandului Murfatlar, marcă de soi a Dobrogei.

„Este o procedură juridică pentru care se dă posibilitatea celor care au de recuperat creanţe să îşi recupereze banii. Tribunalul Constanţa va stabili lichidatorul sau administratorul judiciar care preia firma şi în funcţie de declaraţiile de creanţe depuse la instanţă va întocmi un tabel preliminar pentru a returna banii. Firma nu mai are voie să aibă activitate economică, nu mai are acces la conturile din bancă, nu mai are intrări sau ieşiri în evidenţa contabilă“, explică tehnicienii de la Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă din Constanţa.


Podgoria produce 20 milioane de sticle de vin pe an

Din cauza nerecuperării unor datorii, care nu-i permite plata altor servicii la rândul său, Murfatlar România a cerut la 20 martie intrarea în insolvenţă, iar Tribunalul Constanţa a aprobat soliictarea care se va judeca la 24 aprilie.

Podgoria, mândria oraşului natal al lui Traian Băsescu

Edilii oraşului Murfatlar nu îşi fac absolut nicio problemă despre viitorul celui mai important agent economic din comunitate. Viceprimarul Nicolae Crivineanu este omul din administraţia locală care ştie istoria locului „ca pe apă“. El a fost primar şi înainte de Revoluţie, în perioada 1987-1990, precum şi după Revoluţie, în perioada 2000-2008. În mandatul comunist al lui Crivineanu, comuna Basarabi a devenit oraş, iar în mandatul său social-democrat, Basarabi s-a întors la denumirea originală de Murfatlar.


Traian Băsescu, preşedintele din Murfatlar

Istoria onomastică a aşezării, care a pendulat între numele de Murfatlar şi cel de Basarabi, este foarte zbuciumată: localitatea Murfatlar, situată între Constanţa şi Medgidia, a avut prima atestare documentară în 1864 şi a păstrat denumirea până în 1924, revenind la ea în anii 1965-1980, pentru ca în decembrie 2007, preşedintele Traian Băsescu, care este originar din Murfatlar, să semneze decretul privind promulgarea legii de schimbare a numelui localităţii din Basarabi în Murfatlar.

„Trebuie să asociem oraşul nostru cu acest brand de renume, pentru că sunt indestructibil legate. N-ar fi existat unul fără celălalt. Podgoria noastră este un motiv de mândrie, de patriotism local. Câţi n-ar vrea să aibă la ei acasă cea mai bună vie din ţară, de talia Murfatlarului?“, justifica, la acea vreme, edilul-şef Nicolae Crivineanu.

Aproape o treime din populaţie munceşte la podgoria firmei

Viceprimarul de la Murfatlar ştie cheia de boltă a rezistenţei podgoriei. „O cramă rezistă dacă are plantaţie bună de vie. Oamenii ăştia au investit aici serios. Au băgat milioane de euro din fonduri SAPARD şi de tot felul, în întinerirea plantaţiei care avea deja 40 de ani şi în modernizarea instalaţiei de cramă. Uitaţi, Adamclisiul s-a privatizat în anul 2000 o dată cu Murfatlarul. Dar au murit, deşi aveau podgorie frumoasă acolo, pe treptele podişului. N-au investit nimic, spre deosebire de băieţii ăştia care au luat treaba în serios şi produc 20 de milioane de sticle pe an“, spune Crivineanu.


Viceprimarul Nicolae Crivineanu

În oraşul Murfatlar sunt 4.500 de persoane apte de muncă dintr-o populaţie de 11.000 de locuitori, iar la producătorul de vin muncesc în perioada de vârf aproape 1.500 de oameni, localnici, dar şi veniţi din ţară. Forţa de muncă permanentă este de 300 angajaţi proveniţi din Murfatlar şi din împrejurimi.

„Oamenii îşi văd de treabă, sunt pe câmp, i-am văzut şi azi lucrând. Nu cred că se va întâmpla ceva cu Murfatlarul, se va rezolva cumva. În cel mai rău mod ar putea să vândă. Dar nu cred că vor renunţa la aşa bogăţie. Murfatlarul este important nu doar pentru economia locală sau zonală, ci şi pentru cea naţională. Şi oraşul ţine la podgorie. Noi, în Consiliul Local, le-am aprobat reeşalonarea datoriilor de vreo 2-3-4 miliarde lei, pentru că este cel mai mare contributor la bugetul local“, încheie viceprimarul Nicolae Crivineanu.

Secretul lui Bacchus

La Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Murfatlar, situată lângă podgoria Murfaltar România, experţii dezvăluie tainele faimosului vin. „Vinul de Murfatlar este imbatabil pe piaţă deoarece are o dulceaţă naturală. Aşa se naşte el, din solul calcaros, verile călduroase, toamnele lungi şi ploile rare şi neuniforme. Murfatlarul este un paradis pentru cultivarea viţei-de-vie“, arată oenologii staţiunii de cercetare.


Strugurele de Murfatlar, dulce ca zahărul

De paradisul de la Murfatlar beneficiază patru producători de vin: Murfatlar România, Staţiunea de cercetare Murfatlar, Fruvimed Medgidia şi Vinex Cernavodă. Podgoria este vestită pentru vinurile sale dulci şi demidulci, despre care specialiştii spun că au o culoare foarte frumoasă şi un buchet de o savoare rară. Cu dulceaţa „din dotare“, soiurile albe Pinot Gris şi Chardonnay sau soiurile roşii Merlot şi Cabernet Sauvignon nu au nevoie de îndulcitori artificiali. Recolta anului 2011 a fost de excepţie datorită secetei care a făcut ca vinul să ajungă, la unele soiuri, la o concentraţie de 240 grame de zahăr la litru.

La degustarea din această lună, organizată anual pentru vinurile de origine controlată şi găzduită în acest an de Murfatlar, senzaţia a făcut-o Merlot-ul. „Are o culoare superbă şi va întrece Cabernetul Sauvignon, care este regele vinurilor roşii“, spun experţii staţiunii de la Murfatlar, care şi-au exprimat credinţa în redresarea situaţiei de la compania vecină.

CASETĂ
„Aici a mâncat Nicolae Ceauşescu cu Todor Jivkov cel mai bun chefal la grătar. Aici i-a plâns inima de bucurie lui Hu-Jintao la auzul Tarafului Murfatlar. Doar aici se face berbecuţ cu Pinot Gris din Cramă - preferatul lui Hafez Al Assad. Fiindcă la Murfatlar se face vin de aproape 2000 de ani“, îşi face reclamă Murfatlarul.

CARTE DE VIZITĂ
• Cel mai mare producător de vinuri din România
• Cea mai mare podgorie aparţinând unui singur producător, cu o suprafaţă cultivabilă de  aproximativ 3.000 hectare
• Cea mai largă gamă de produse, de la vinurile roşii la albe, de la seci la dulci
• Peste 190 de premii obţinute la competiţii naţionale şi internaţionale de specialitate de la Barcelona, Ljubliana, Montpellier, Budapesta, Bruxelles, Montreal, Sofia, Tbilisi, Bucuresti etc.
• Murfatlar deţine calitatea de Furnizor al Casei Majestăţii Sale, Regele Mihai I al României
• Murfatlar produce singurul vin licoros în România - Lacrima lui Ovidiu.


Podgoria produce 20 milioane de sticle de vin pe an
Traian Băsescu, la o serbare populară
Viceprimarul Nicolae Crivineanu
Strugurele de Murfatlar, dulce ca zahărul
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite