Mircea Baniciu cântă în Doors

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concert Mircea Baniciu la Doors
Concert Mircea Baniciu la Doors

Folkistul Mircea Baniciu susţine vineri seara, de la ora 21, un concert în Club Doors din Constanţa. El va fi acompaniat de prietenii săi Vladi Cnejevici şi Teo Boar. Preţul unui bilet este de 30 de lei.

Născut la Timişoara, în ale cărui cluburi cânta ca folkist la începutul anilor ’70, Mircea Baniciu devine vocea trupei Phoenix în 1971, pentru piese care au făcut istorie, precum Nunta, Negru Vodă, Iarna, înregistrate pe albumul „Cei ce ne-au dat nume“, apărut în 1972.

Au urmat EP-ul Meşterul Manole (1973), Mugur de fluier (1974) cu fabuloasele sale hit-uri Andrii Popa, Mica ţiganiadă şi Mugur de fluier, apoi Cantafabulele (1975 ) compuse prin Munţii Semenic.

După ce colegii săi de trupă fug pestre graniţă, în 1977, Mircea Baniciu continuă să cânte piesele Phoenix. În 1979 înregistrează un disc, care este retras ulterior de pe piaţă.

Dar societatea românescă era deja contaminată, în anii ’80, de Tristeţi provinciale, albumul galben cu acest titlu fiind o piesă de rezistenţă a muzicii româneşti.

După Revoluţie, Mircea Baniciu a revenit ca vocalist al trupei Phoenix. În 1992, împreună cu Florian Pittiş, Mircea Vintilă şi Vladi Cnejevici lansează formaţia Păsărea Colibri, ale cărei Ciripituri seduc publicul.

„A cucerit milioane de români prin timbrul său inconfundabil, a scris melodii „fără de bătrâneţe şi fără de moarte”, ne-a purtat pe dealul cu dor spre porţile Orientului, ne-a însoţit vara la ţară, a fost alături de nou-născuţi scriind cântece pentru cei ce văd întâia oară soarele, ne-a avertizat în privinţa ochilor de pisică neagră,  ne-a învăţat cum să cucerim pe cineva oferind o eşarfă în dar, a compus unul dintre cele mai mari hituri româneşti – Andrii Popa, pentru toate acestea este mult mai simplu să scriem numele unei voci de aur - Mircea Baniciu“, îl descrie Codruţ Croitoru, de la bestmusic.ro.
 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite