Geniul din Constanţa. Mihai Radu Popescu este cel mai performant elev din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Radu Popescu
Mihai Radu Popescu

Cel mai bun elev din România învaţă la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa. Valoarea lui Mihai Radu Popescu (17 ani) a fost recunoscută, o dată în plus, la nivel naţional de Alianţa Colegiilor Centenare din România.

La finele săptămânii trecute, liceanul constănţean a primit la Bucureşti distincţia Likeyon, fiind desemnat elevul român cu cele mai înalte performanţe din 2011. Celălalt premiu Likeyon a fost acordat unei personalităţi a culturii şi ştiinţei româneşti - academicianul Nicolae Manolescu.

Zweistein de România

În momentul actual, Mihai Radu Popescu este cel mai titrat produs al promoţiei sale, fiind un elev care reprezintă Constanţa şi România la olimpiade de Matematică, Fizică, Chimie sau Biologie. „La Informatică prefer să lucrez în particular proiectele mele aplicate“, explică băiatul.

Anul trecut, liceanul a publicat, alături de renumitul cercetător NASA Al Globus şi de profesorul NASA Ion Băraru, un articol despre tehnologiile de transmitere a energiilor înalte de la sateliţi către Pământ. În faţa geniului său, directorul colegiului, prof. Vasile Nicoară, l-a numit pe Mihai „Zweistein“ - cel de-al doilea Einstein. 

Mentorul liceanului este „Profesorul anului 2011“ de la Constanţa, fiziciana Sanda Oprea. Ea îi este diriginte la clasa a XI-a A de Ştiinţe Reale, iar materia pe care o predă este ştiinţa preferată a elevului. „Mihai este un copil foarte talentat, care excelează indiferent de disciplină. Învaţă din plăcere, din curiozitate, este creativ, face experimente. Este foarte bine crescut, are o fire veselă şi simţul umorului“, îl descrie profesoara.


Prof. Sanda Oprea şi învăţăcelul său, Mihai Radu Popescu

Mihai provine dintr-o familie obişnuită din Constanţa, în care tatăl este navigator, iar mama şi-a dedicat viaţa educaţiei copilului şi acum a început să studieze Psihologia. Băiatul a învăţat primele clase la o şcoală de cartier (nr. 37), iar la gimnaziu a fost admis la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“.

Performanţa a devenit de atunci sinonimă cu numele lui Mihai Radu Popescu, care periodic obţine premii la concursurile naţionale şi internaţionale multidisciplinare. Liceanul este de asemenea laureat NASA, făcând parte din vestita pepinieră de cercetare spaţială de la colegiul constănţean.

„Acest gen de copii sunt născuţi aşa, au harul lor, iar familia are meritul de a le întreţine această pasiune pentru cunoaştere. Dar pe lângă talent, copiii muncesc foarte mult, căci sunt foarte ambiţioşi“, spune prof. Sanda Oprea.

Ştiinţă şi... artă fotografică


Dar ce-l deosebeşte pe Mihai de pleiada olimpicilor internaţionali este pasiunea lui artistică pentru artă. Fotografia este hobby-ul pe care ar vrea să le aprofundeze la universitatea de top, Cambridge Massachusetts Institute of Technology, pe care vrea să o urmeze în Statele Unite ale Americii.

„În carieră optez pentru cercetare sau inginerie în tehnologia energiilor înalte. Voi alege un domeniu pluridisciplinar, căci nu vreau să renunţ la vreo ştiinţă. Dar neapărat vreau să îmi obţin diploma şi în Arta fotografică. Îmi place natura în special, căci oamenii nu se mai comportă firesc atunci când se află în faţa obiectivului camerei“, mărturiseşte Mihai. 

Liceanul este foarte mândru de titulatura de cel mai performant elev din România. „Este o încununare a efortului făcut de mine, de profesori şi de liceul meu. La cât suflet se pune la noi în şcoală pentru performanţele şcolare ale tuturor elevilor, premiul meu este o răsplată binemeritată. S-a confirmat, încă o dată, că suntem în topul topurilor“, este mândru geniul de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa. 

Află mai multe despre Mihai Radu Popescu, cel mai bun elev din România

Citeşte povestea mentorului lui Mihai, profesoara Sanda Oprea


Sanda Oprea, alături de copii
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite