Constanţa:Legea unitară are efecte diferite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salariile poliţiştilor au fost diminuate în luna ianuarie
Salariile poliţiştilor au fost diminuate în luna ianuarie

Actul normativ care reglementează salarizarea unitară a funcţionarilor publici este neînţeles de contabili.Legea 330/2009 nu a fost suficient înţeleasă de membrii departamentelor economice ale instituţiilor publice.

În timp ce în unele instituţii aplicarea actului normativ a adus unele măriri de salariu, în altele au fost operate diminuări de venit.
Poliţiştii au primit deja salarii mai mici pe luna ianuarie. Diminuarea de salariu provine, potrivit contabilului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, comisar şef Mircea Saulea, din faptul că indemnizaţia de hrană a fost calculată la 28 de zile lucrătoare.

„Altfel, salariile nu au suferit nicio diminuare ca urmare a calculării veniturilor în baza Legii nr. 330/2009 privind salarizarea unitară“, a mai spus Mircea Saulea.

Liderul de sindicat al poliţiştilor, Gheorghe Caraivan, susţine însă că acea diminuare de aproape 100 de lei provine din tăierea sporului de confidenţialitate. Poliţiştii mai primesc acum, potrivit spuselor lui Caraivan, doar sporul de noapte şi de antenă.

Diminuări de 40 la sută

Scăderi salariale importante au fost înregistrate în rândul funcţionarilor publici de la Consiliul Judeţean Constanţa. „Este vorba despre diminuări salariale de 40 la sută. Dar probabil că nu ştim noi să interpretăm legea. Ni s-a spus că va fi o rearanjare şică veniturile mici nu vor avea de suferit. Dar mai mult ca sigur nu ştim noi să citim legea“, a declarat sarcastic Cristian Moldovanu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Constanţa (CJC).

El s-a dat exemplu pe sine, spunând că pentru ianuarie a luat 998 de lei - salariul de la CJC şi 47 de lei - indemnizaţia de membru în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) la Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu. „Indemnizaţia de membru AGA este de 47 de lei, dar salariul în decembrie a fost cu 40 la sută mai mare“, a mai spus Moldovanu.

„Doar reîncadrări“

Conducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Constanţa, respectiv directorul general Romulus Mincă şi adjunctul Emilia Murineanu, susţin cu totul altceva.

„Legea 330/2009 încă nu s-a aplicat. Va intra în vigoare la 1 ianuarie 2011.Acum au început să se facă reîncadrările pe noile funcţii, neexistând nicio diminuare a veniturilor salariale, atâta doar că s-a modificat formula de calcul: sporul de vechime şi indemnizaţia de conducere au fost cumulate cu salariul de bază, rezultând un nou salariu de bază, echivalent cu brutul, care se impozitează“, a declarat Romulus Mincă.

„Eu aveam un salariu de bază de 1.739 de lei, 25 la sută sporul de vechime şi 40 la sută indemnizaţia de conducere. Asta însemna un salariu brut de 3.034 de lei, care, impozitat, rezulta un salariu net de 2.115 lei. Acum sunt cumulate toate în salariul de bază. Eu nu mai am alte sporuri, dar am un salariu de bază de 3.034, care, impozitat, dă tot un net de 2.115 lei“, a exemplificat Mincă. În funcţie de vechime, sporul este cuprins între 5 şi 25 la sută.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite