Ionel Miu - din navigator a ajuns preşedinte la Crucea Roşie Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este de cinci ani voluntar al Crucii Roşii. Vineri, el a fost ales preşedinte al filialei de Cruce Roşie Constanţa cu 19 voturi. Nu a fost recompensat niciodată băneşte pentru munca sa. Nici funcţia de preşedinte nu-i aduce vreun ban în buzunar. „E o funcţie onorifică“, spune el.

Timp de 20 de ani, Ionel Miu (44 de ani) a fost navigator. Apoi, în viaţa lui a venit un moment de cotitură: s-a despărţit de tovarăşa sa de viaţă cu care are un copil, în vârstă de 14 ani. În acea perioadă tulbure din viaţa sa s-a înscris la cursurile de psihologie ale unei facultăţi particulare din Constanţa. „Aveam mult timp liber pe atunci. Am vrut ca pe lângă facultate să mai fac ceva util şi am ales şi eu să fiu voluntar“, povesteşte Ionel Miu.
Aşa a ajuns fostul navigator să predea micuţilor de la grădiniţă lecţii de sănătate, să ducă ajutoare oamenilor care au rămas fără case în urma inundaţiilor şi să acorde primul ajutor turiştilor. „Staţi să mă uit pe carnet să vă zic sigur de când sunt voluntar: de pe 1.02.2006“, spune el cu mândrie.
„Mi-a plăcut mult cum am fost tratat. Este foarte important când oamenii au încredere în munca ta şi îţi arată asta prin resposabilităţi. De fapt, încrederea ar trebui să fie reciprocă“, spune Miu.

A cărat ajutoare cu maşina lui


În primele sale zile de voluntariat a participat la fiecare acţiune la care a fost solicitat, de la acordarea primului ajutor pe plajă până la cărat corturile care trebuiau montate pentru înfiinţarea punctelor de prim-ajutor. Nici acum nu se dă în lături de la nici o muncă dacă i se cere. „Am transportat ajutoarele la satele de pe lângă Amzacea cu maşina mea. Dar nu a contat asta. Mulţumirea pe care am văzut-o în ochii oamenilor cărora le-am dus ajutoare a fost mai importantă decât orice sumă de bani“, spune el.

„Micuţii află că nu trebuie să le fie frică de o rană“

Cel mai drag proiect în care s-a implicat a fost însă altul. Este vorba de concursul „Micii sanitari“ care se organizează în tot judeţul Constanţa. „Anul trecut au participat 252 de copii din 12 grădiniţe din Constanţa şi Mangalia. Este minunat să îi vezi cum se întrec şi ce spirit au! Îmi plac foarte mult copiii“, a spus Miu.
El spune că pe cei mici îi ajută foarte mult dacă au minime cunoştinţe sanitare. „Învaţă să panseze o rană de mici, învaţă ideea de concurs, de competiţie, ideea de a pierde şi de a câştiga. Se implică şi părinţii, fac activităţi împreună. Află că nu trebuie să le fie frică de o rană mică şi toate acestea le deprind în joacă. Sunt foarte încântaţi să se îmbrace în doctori şi să joace roluri“, povesteşte Ionel Miu. Îşi doreşte cu ardoare un nou copil. Fiul său din prima căsătorie trăieşte în SUA, împreună cu mama sa.

Funcţie onorifică

Nu a fost recompensat niciodată băneşte pentru munca sa. Nici funcţia de preşedinte nu-i aduce vreun ban în buzunar. „E o funcţie onorifică“, spune el.
Până acum, activitatea Crucii Roşii se baza pe micile sponsorizări ale prietenilor. De acum înainte, organizaţia vrea să acceseze fonduri europene pentru demararea mai multor proiecte.
Ionel Miu şi-ar dori ca proiectul în care şi-a pus sufletul - „Micii sanitari“ - să se deruleze la nivelul întregii ţări. „E cam greu acest lucru, pentru că nu ies bani“, a spus el cu părere de rău.
Consideră că noua funcţie este o mare responsabilitate pentru el, însă este convins că o merită şi că se va achita cu brio de noile îndatoriri.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite