Instanţa a decis oprirea construirii depozitului de deşeuri radioactive de la Saligny

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În mai 2010, Greenpeace şi Centrul de Resurse Juridice (CRJ) au cerut Curţii de Apel Bucureşti suspendarea autorizaţiei de amplasare a depozitului de deşeuri slab şi mediu radioactive.

Deşi iniţial procesul a fost pierdut în februarie 2011, ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a dat o decizie definitivă şi irevocabilă împotriva proiectului în această lună.

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a autorizat construirea unui depozit de deşeuri slab şi mediu radioactive pe raza localităţii Anghel Saligny. Depozitul urma să fie situat la mai puţin de 1 km distanţă de gospodăriile locuitorilor.

Statul nu a demarat consultări cu publicul pe tema acestui depozit. Pentru construirea acestui depozit ar fi trebuit să fie defrişate 30 hectare de pădure.
„Problema depozitului de la Saligny este un exemplu clasic de evitare a implicării publice şi de fentare a legislaţiei internaţionale, cauzat parţial de faptul că organismul de reglementare a activităţilor nucleare, CNCAN, nu este unul independent. Acest caz vine în completarea imaginii întunecate pe care energia nucleară o are deja în lume”, a declarat Ionuţ Cepraga, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.


Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite