Cum arăta Portul Tomis în urmă cu un secol. Imagini inedite cu Plaja Duduia sau Golful Delfinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Golful delfinilor
Golful delfinilor

Un golf cu apă lipede, câteva bărci pescărești ancorate la mal, pescari bucurându-se de captura prinsă, multă verdeță, iar în zare construcții ale vremii, dintre care se distinge Palatul Șuțu, ridicat pe stâncă. Așa arăta Portul Tomis în urmă cu un secol.

În prezent, Portul Tomis este o amenjare modernă. La cele două pontoane funcționale sunt ancorate 240 de ambarcațiuni. Alte două pontoane au fost grav avariate de furtuna din iarnă.  Pe mal s-au deschis mai multe terase.

Plajă pentru bărbați și plajă pentru femei

Plaja Duduia, mai apoi Golful Delfinilor sau Golful Pescarilor, era denumirea actualului Port Tomis la sfârșit de secol XIX și început de secol XX.
Plaja, care era la doi pași de centrul orașului de pe atunci (Piața Ovidiu), era amenajată sectorial pe sexe (bărbați și femei). Grupurile de cabine (unul pentru bărbați și celălalt pentru femei) erau dispuse la o distanță de 15 metri unul de altul.
La mijloc, pe plaja dintre ele, era un gărduleț care continua în apă cu o funie prinsă pe țăruși înfipți pe fundul mării, delimitând astfel și spațiul de îmbăiere.

  Portul Tomis iarna

Legenda plajei „Duduia“

Denumirea de „Duduia“ este atribuită mai multor legende, cea mai plauzibilă fiind că o doamnă cunoscută (nu se specifică numele) care a avut o mare dezamăgire se plimba cu nostaligie adesea pe această plajă și pe stâncile de aici.
Golful Delfinilor si Golful Pescarilor a fost o denumire naturală, pentru că aici se puteau vedea adesea delfini aproape de mal și - pentru a doua denumire - pentru că, odată cu înființarea Băilor de la Mamaia, plaja de aici ca si Plaja de la Vii au dispărut. Acest loc a devenit un mini-port pentru pescari.

Portul în perioada interbelică

Pasiune de o viață

În perioada interbelică s-a construit digul de est (pornind de la fostul Hotel Carol) și digul din dreptul Palatului Șutu, formându-se pentru prima dată un mini-port, denumit Portul Yachturilor. La începutul anilor '60 a început amenajarea Portului Turistic Tomis, povestește arhitectul constănţean Radu Cornescu, cel care deține în colecție aceste poze vechi.
Cea mai mare parte dintre vederi sunt cumpărate din străinătate. „Cei din Constanţa trimiteau cărţi poştale în străinătate. De la destinatari le am“, dezvăluie colecţionarul.
Vederile le-a expus publicului de multe ori în cadrul unor expoziţii, dar le-a postat şi pe internet. De două ori a plecat de la expoziţii cu medalia de aur.

Golful delfinilor
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite