Giani Deli-Iorga, autorul crimelor din Cernavodă, a devenit deținut-model GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La un an de la asasinatele în lanț cărora le-a căzut victimă o familie întreagă, Giani Deli-Iorga își așteaptă pedeapsa dereticând în celula de la Penitenciarul de maximă siguranţă Poarta Albă.

În urmă cu un an, România era zguduită de un lanț de crime care au îngrozit până și anchetatorii. O familie din Cernavodă era asasinată în împrejurări care nu sunt nici acum elucidate pe deplin. Hățișul de interese obscure și gesturi inexplicabile sunt judecate în prezent de Tribunalul Constanța. La data de 9 ianuarie este următorul termen de judecată în procesul cu puțini supraviețuitori.

Click pe imagini pentru fotogalerie

Reconstituirea unui caz bizar

Caz considerat extraordinar de complex și dificil, asasinatele din Cernavodă au intrigat tocmai din cauză că, aparent, nu a existat niciun mobil, iar victimele au fost găsite în ordinea inversă faţă de cum au fost ucise.
Cronologia a fost elucidată abia după câteva zile, însă nimeni nu a putut demonstra că a fost vorba de o înţelegere prealabilă între cei doi asasini. Unicul făptaş rămas în viaţă, care poate fi tras la răspundere, nu a fost nici acum condamnat pentru faptele sale. Giani Deli-Iorga (31 de ani) şi-a asumat două dintre cele patru morți, protejându-și prietenul cel mai bun, Bogdan Mitu (29 de ani), chiar şi după moarte, susţinând că nu a fost instigat de acesta să devină ucigaş. Cei doi erau prieteni din copilărie. Marcat de faptul că Bogdan şi soţia sa Gabriela (23 de ani) s-au mutat, în urma neînțelegerilor, din casa părinților ei adoptivi, Petre (62 de ani) și Elena (55 de ani) Garoafă, Giani a făcut tot ce îi stătea în putere pentru a-i aduce înapoi. În final, a recurs la crimă.

Primul a murit tatăl fetei

Poliţiştii şi procurorii au stabilit pe baza dovezilor că primul a ucis Giani. El s-a dus în ziua de 3 ianuarie, la ora 10.00, la casa soţilor Garoafă de pe strada Călăraşi din Cernavodă. Petrecuseră Revelionul cu toții acolo, dar Bogdan și Gabriela se întorseseră în garsoniera lor închiriată din Fetești, luându-l cu el pe fratele ei adoptiv George Vasilniuc (14 ani).
Giani Deli-Iorga a deschis discuția cu Petre Garoafă, tatăl Gabrielei, rugându-l să îi primească înapoi pe cei doi tineri. Bătrânii erau supărați pe ginerele lor că nu muncea și era convins că este foarte bolnav, deși analizele nu arătau acest lucru. Ei o sprijineau pe Gabriela care voia să divorțeze, iar pentru Giani acest lucru era de neconceput.
A izbucnit o ceartă în încăperea de la subsol, iar Giani l-a ucis pe bătrân cu lovituri de cuţit. „Nu ştiu ce am avut. Pur şi simplu nu mi se mai oprea mâna“, avea să declare el anchetatorilor.
Giani spune că a vrut să fugă, însă s-a întâlnit în dreptul bucătăriei cu Elena Garoafă. Văzându-l plin de sânge, femeia a început să ţipe. A fost redusă la tăcere cu lovituri de cuţit. Criminalul i-a înjunghiat pe soții Garoafă de peste 30 de ori. Următorul gest a fost să-şi sune prietenul, pe Bogdan, căruia i-a mărturisit ce a făcut. „A ţipat la mine, m-a făcut nebun“, a mărturisit ulterior Giani.

Moartea tinerilor

Anchetatorii au stabilit că Bogdan Mitu şi-a luat soţia şi cumnatul și au plecat cu mașina lor spre Cernavodă. Au oprit la Penny Market și au cumpărat câte ceva. Era ora 13.15, când Mitu a parcat maşina pe malul Canalului Dunăre-Marea Neagră, pe rampa de lângă magazin şi sub ochii copilului şi-a târât soţia în apă şi a înecat-o. „George, cheamă Poliția!“, a mai apucat Gabriela să-i spună fratelui său adoptiv. Apoi Bogdan s-a sinucis aruncându-se în apă.
George a fost cel care care a anunțat Poliția despre cele întâmplate. Din cauza ușorului său handicap mental, polițiștii nu au înțeles exact ce încearcă să spună copilul, astfel că investigațiile au fost puțin întârziate. Când scafandrii au intrat însă în Dunăre, în locul indicat de copil, au găsit cadavrul tinerei. Cel al soțului ei avea să iasă la iveală după exact 40 de zile.

Dispariţia părinţilor

Părinții fetei au fost de negăsit în primă fază. Cadavrele lor au fost găsite abia în seara de 4 ianuarie, din întâmplare. Un vecin mai atent, care venise să ajute la pregătirile înmormântării Gabrielei, a observat o pată de sânge care i-a condus spre macabra descoperire: Petru Garoafă se afla sub un pat, iar Elena Garoafă fusese băgată într-un şifonier. Anchetatorii nu şi-au putut explica de ce cunoscuții nu au alertat Poliţia, văzând că soţii Garoafă erau dispăruți. Oamenii au presupus însă că ei se află la Morgă ca să ridice corpul fetei lor.  

Mobilul


Miza celor două crime nu poate fi explicată decât din punct de vedere psihologic. Nimeni nu a putut demonstra dacă Giani Deli-Iorga și Bogdan Mitu şi-au plănuit faptele, dar planul nu a mai fost respectat.
Profiler-ul Poliţiei de la acea vreme, comisarul-şef Liviu Chesnoiu, arăta că Giani a ucis din disperare, ca să îl ajute pe prietenul său pe care îl credea pe moarte. El încerca astfel să-i rezolve problemele lui Bogdan, care-l domina puternic. Uciderea Gabrielei Mitu a fost o consecinţă a primelor crime.
„Mitu nu şi-a imaginat că Deli-Iorga, deşi l-a influenţat şi l-a alimentat, va recurge totuşi la aşa ceva, la crimă. Nu a putut duce povara. A ucis şi şi-a luat viaţa“, a spus expertul poligraf criminolog Liviu Chesnoiu. 

De unde avea atâția bani Mitu?

Cadavrul lui Bogdan Mitu a fost descoperit în ziua de 11 februarie, la câţiva metri de locul unde şi-a înecat soţia. Printre mai multe documente pe care le avea asupra lui, anchetatorii au descoperit contractul de vânzare-cumpărare al garsonierei din Feteşti şi suma de 8.000 de lei. Nimeni nu ştie de unde proveneau banii. Este posibil ca aceștia să fi fost luați de la Petre Garoafă, care se pensionase în urmă cu câteva luni și își primise retroactiv banii cuveniți. 

Cele trei cuţite


Doar unul dintre cele trei cuţite cu care au fost înjughiaţi soţii Garoafă au fost recuperate de anchetatori. Cuţitul, folosit pentru a-l înjunghia pe Petru, a fost găsit la groapa de gunoi a oraşului. Anchetatorii au stabilit că Giani îşi luase un cuţit asupra când a plecat spre casa soţilor, deşi a susţinut în permanenţă că nu avea de gând să-i omoare.

Greşelile criminalului

Deli-Iorga nu a fost audiat iniţial ca suspect, ci ca martor. A devenit suspect atunci când procurorul de caz a descoperit că Giani și-a şters din telefon numărul lui Bogdan, prietenul lui cel mai bun, şi a venit la audieri cu bocancii pătaţi de sângele victimelor.
  
Deţinut-model


Criminalul din Cernavodă se află în Penitenciarul de maximă siguranţă Poarta Albă încă din data de 5 mai 2011, la o zi după ce a fost trimis în judecată. „Nu a ridicat niciun fel de probleme până acum, nu a avut nicio pretenţie deosebită. Se implică în toate activităţile sportive şi de creaţie, participă la concursuri gen «Cea mai frumoasă camer㻓, a declarat inspectorul Gabriel Botezan, purtătorul de cuvânt al penitenciarului.
Trimis în judecată în luna mai, Giani Deli-Iorga nu a primit nicio sentinţă deocamdată. El a fost audiat la bara instanţei şi cere lună de lună să  fie judecat în stare de libertate. Procesul său a suferit câteva amânări succesive, din cauza vacanţei judecătoreşti şi absenţei martorilor citaţi de magistraţi. Ultimul termen, din data de 5 decembrie, a fost de asemenea amânat, următorul termen fiind stabilit pentru 9 ianuarie.

image
image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite