Strălucirea de altădată a Farului Constanţa. Suporterii se urcau pe nocturnă pentru a vedea meciul GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suporteri la înălţime. Foto: Dumitru Vioreanu
Suporteri la înălţime. Foto: Dumitru Vioreanu

Sorin Mihăilescu, şeful galeriei echipei Farul Constanţa, a adunat o colecţie impresionantă de fotografii cu meciurile grupării de pe litoral.Toate sunt din perioada anilor 1980, când a început el să vină pe stadion.

În ultimii ani, a strâns peste 200 de fotografii, dar a scanat cam 50, pe care le-a postat pe pagina de Facebook.
A devenit şef al galeriei în 1994. Oficial, s-a retras în urmă cu doi ani. Practic, tot el este cel care ţine aproape suporterii grupării de pe litoral. „Mă recunosc de şef, dar nu mai sunt! Un şef face mai mult decât să dea tonul la meciuri“, spune Sorin Mihăilescu.
Imaginile din timpul meciurilor sunt făcute de Dumitru Vioreanu, fostul fotograf al F.C Constanţa (denumirea comunistă a Farului)
Ce surprinde este numărul mare de suporteri care veneau să-şi susţină echipa favorită. În lipsă de locuri, oamenii se urcau pe nocturnă.



30.000 de suporteri pe stadion

Părăsită de investitori, dar şi de suporteri, FC Farul Constanţa trăieşte doar din amintiri, când nu doar stadionul vibra la un gol, ci întreg oraşul. Echipa aduna pe vremuri chiar şi 30.000 de spectatori la stadion. Pe atunci stadionul nu avea scaune, ci gradene. Evident, locurile erau întotdeauna insuficiente, iar fanii se urcau în copacii de la marginea stadionului de unde priveau fazele de joc.

„Tot stadionul era o galerie“

„Erau suporteri adevăraţi, cu sufletul, încurajau echipa. Ne conduceau, ne iubeau, ne respectau. Veneau câte 25.000 de persoane la un meci“, îşi aminteşte Dumitru Antonescu (66 de ani), gloria echipei - fanion a Constanţei în anii ’70.
A jucat la Farul din 1967 până în 1983. Astăzi, îi învaţă pe copiii de la Farul să devină fotbalişti de renume. Şi speră ca echipa de suflet a Constanţei să renască. Dar nici suporterii nu mai sunt ca odinioară. Nici fotbaliştii. „Astăzi este o mizerie. Pe jucătorii de astăzi îi interesează doar banii, iar mulţi dintre ei au contracte peste nivelul lor“, spune Dumitru Antonescu.
Pe vremuri, fotbaliştii erau idolatrizaţi. Mii de suporteri veneau să asiste şi la antrenamente, nu doar la meciurile la care să-i susţină. „Dacă pierdeam un meci, ne era ruşine să ieşim pe stradă, fiindcă oamenii ne respectau, ridicau pălăria în faţa noastră“, spune el.

Farul Constanţa Farul Constanţa Farul Constanţa



Tot stadionul era o galerie

Paul Peniu (57 de ani), astăzi preşedintele Academiei Gheorghe Hagi, a jucat la Farul între 1975 şi 1984.  „Atunci nu aveam galerie, aşa cum este astăzi, când un animator strânge în jurul său mai mulţi fani ai echipei. Tot stadionul era o galerie. Ne aplaudau când jucam bine şi ne înjurau când jucam prost. Nu aveau torţe sau petarde, cel mult un fanion. Erau şi atunci fani care veneau cu noi în deplasări, mergeau câte două zile cu trenul“, spune Peniu.
Meciurile se jucau numai cu stadioanele pline, indiferent dacă Farul Constanţa confrunta o echipă mare, de renume, sau una nesemnificativă din judeţ. La un meci amical ce a avut loc în 1969, cu echipa din Sao Paolo, echipa constănţeană a fost susţinută de 30.000 de spectatori.

Sorin Mihailescu. Arhiva personala
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite