Plaja Eforie e plină de construcţii ilegale, iar autorităţile fac proiecte pe hârtie GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plaja din Eforie
Plaja din Eforie

Asociaţia Litoral / Delta Dunării, împreună cu autorităţile din Eforie şi patronatele hoteliere din zona Eforie – Techirghiol vor dezbate astăzi documentaţia ce stă la baza realizării noului plan urbanistic zonal pe tronsonul aferent acestor staţiuni.

Este cam târziu pentru dezbateri, după ce în ultimele decenii fiecare a construit unde a vrut în Eforie.
Mai multe suprafeţe de plajă, pe care statul era proprietar, au fost lotizate şi apoi vândute ilegal. Pe sectoarele respective s-au ridicat mastodonţi de beton.



Pe cordonul litoral Eforie Nord - Eforie Sud s-a construit pe o distanţă de doi - trei kilometri. Plaja a fost parcelată şi lotizată în perioada 1996-2002, pe suprafeţele respective construindu-se, deşi legea interzice acest lucru.
Peste 20 de proprietari sunt acum pe cei 3 kilometri de plajă dintre Eforie Nord şi Eforie Sud. Plaja dintre Eforii este înghiţită de construcţii, iar valurile mării sunt, pe alocuri, la câţiva zeci de metri de vile.

„Pe terenul oamenilor a venit nisipul“

Despre lotizările ilegale dintre Eforie, Ovidiu Brăiloiu spune că nimic nu s-a făcut în afara legii. „Cordonul litoral a fost afectat de lotizare din 1922, când proprietară pe toată zona a fost familia Movilă. În perioada respectivă s-a vândut. Anii au trecut, iar apoi, din cauza eroziunii şi pentru că statul nu a consolidat nimic, pe terenul oamenilor a venit nisipul. Nu e vina nimănui că plaja s-a îngustat“.
În realitate, situaţia este alta. Prin hotărâri de Consiliu Local, suprafeţe de plajă au trecut în proprietatea Primăriei Eforie, care a lotizat şi vândut terenurile respective. Astfel, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa a intabulat plaja.
Elena Udrea, fostul ministru al Mediului, spune : „Vom avea voie să expropriem în zona Eforie. Nu este normal ca acolo să fie construcţii pe plajă, întrucât plaja este a statului. Tot ce este construit acolo va fi demolat“







Vilă pe plaja din Eforie Plaja din Eforie Eroziunea plajelor din Costineşti
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite