Fost consilier județean, turnător la Securitate pentru 100 de lei şi un bilet la meci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Manole a fost recrutat de securiști în anul 1960
Dumitru Manole a fost recrutat de securiști în anul 1960

Om de afaceri şi personaj cunoscut în peisajul politic constănțean, Dumitru Manole raporta Securităţii discuţiile colegilor săi de facultate. El a fost recrutat în urmă cu 50 de ani de agenţii fostei Securităţi, iar numele său de cod era Jak Ionescu.

După cum se arată în documentele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), Dumitru Manole a fost recrutat în 1960. Avea 22 de ani şi era student al Facultăţii de Agricultură din cadrul Institutului Agronomic Bucureşti.

În raportul întocmit de securişti despre activitatea de colaborator a lui Manole este specificat faptul că el s-a dus de bună voie şi i-a turnat pe colegii săi.

„El a acceptat fără rezerve colaborarea cu organele noastre, arătând că acesta o datorie elementară a oricărui cetăţean cinstit al R.P.R
(n.r. Republica Populară Română), se specifică în dosarul trimis de CNSAS către Curtea de Apel Bucureşti.



Dosarul în care Manole dădea cu subsemnatul a fost deschis în 1961, după ce el a făcut mai multe sesizări la adresa unui coleg de-al său, din anul IV, despre care povestise că „are dese manifestări duşmănoase la adresa regimului democrat popular din R.P.R.“. În acelaşi dosar, Jak Ionescu le declara securiştilor despre intenţia altor colegi de a fugi din ţară, în America.

De asemenea, el le descrie organelor Securităţii discuţii în care colegii săi vorbesc despre libertatea şi democraţia din occident şi despre criticile pe care ei le aduc metodelor de guvernare ale regimului comunist.Dumitru Manole spune că securiştii au fost cei care l-au forţat să devină colaborator.

„Era în perioada imediat următoare după revoluţia studenţilor din Ungaria. Am fost reţinut pe Calea Victoriei, unde am fost dus într-o clădire în care erau mai multe persoane. Am fost ameninţat, înjurat şi şantajat. Mi-au dat şi două palme. Fusesem apoi exmatriculat din toate instituţiile în care eram înscris la acea vreme“, a declarat Dumitru Manole pentru Adevărul de Seară Constanța.

Omul de afaceri spune că el a fost mereu împotriva regimului comunist. „Nu putem judeca o perioadă istorică în 2010. Personal, am fost împotriva regimului de atunci. A trebuit să scriu aiureli la dosar. Am fost nevoit să mint. Nimic din cele spuse despre acei colegi nu era adevărat“, susţine fostul consilier judeţean.   

Fugarii au fost opriţi

Dosarul CNSAS al lui Dumitru Manole

Declaraţiile lui Jak Ionescu se se pare că au fost de folos pentru Securitate, urmările fiind prezentate chiar de către ofiţerul care a întocmit raportul despre Manole. „S-a reuşit să fie depistată concepţia şi activitatea duşmănoasă şi mistică a numiţilor C.D. şi B.Ş. (n.r. iniţialele colegilor lui Dumitru Manole) din acelaşi an de studiu, asupra cărora, în momentul de faţă s-au făcut propuneri de audiere şi demascare publică“.

Activitatea lui Dumitru Manole a fost apreciată de securişti, iar informatorul a fost recompensat cu suma de 100 de lei, bani pe care i-a primit pe 30 decembrie 1960 şi cu un bilet la meciul de fotbal pe care echipa României l-a jucat cu naţionala Spaniei.

Agricultură și politică

Dumitru Manole este în prezent membru al PSD. În ianuarie 2010 a primit înștiințarea că este cercetat într-un dosar CNSAS, iar în luna februarie a demisionat din funcția de consilier județean, invocând motive de sănătate. Este membru fondator al Asociaţiei Producătorilor Agricoli Privaţi de Cereale şi Plante Leguminoase Constanţa şi, pentru o perioadă scurtă de timp, a fost preşedinte al clubului Farul. În declaraţia de avere are trecute 131 de hectare de teren agricol în localitatea Amzacea, o casă în aceeaşi zonă şi este acţionar la o firmă din domeniul agricol.




Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite