Fascinanta Dobroge, văzută prin ochii unor jurnaliști reîndrăgostiţi de România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Micii producători din Dobrogea, dar nu numai, au un nou site pe care să-şi promoveze marfa: www.traditionalromanesc.ro. Site-ul este creat de câţiva ziarişti care cred în valorile autohtone şi caută să sprijine meşteşugarii şi fermierii locali a căror muncă merită să fie făcută cunoscută.

Fiecare zonă este reprezentată în harta virtuală a ţării, cu specificul ei şi cu produsele ce o fac căutată nu doar de români, ci şi de străini. De la datini la bucate, de la locuri la artizanat, toate regiunile au cu ce se lăuda, unele dintre ele având pentru vizitatorii online un mesaj de bun-venit în pitorescul grai al locului.
„Limba vorbită în Dobrogea este curată, apropiată de cea literară, având doar cuvintele împrumutate de la naţiile care vieţuiesc aici. Deci graiul Dobrogei este însăşi limba română“, a declarat iniţiatorul site-ului, jurnalistul Sorin Ozon.

Site-ul a venit ca o maturizare a celor care se declară reîndrăgostiţi de România, după 20 de ani de peregrinări prin Occident, când au căutat ceea ce, de fapt, aveau acasă. Aşa cum spun ei, folosesc tehnologia secolului XXI pentru a păstra legătura cu tradiţiile româneşti şi aşa a apărut „ghidul celor ce simt româneşte“.
„Anul trecut am fost la o nuntă-n Bucovina. Nu-mi venea să cred ce locuri frumoase şi oameni minunaţi avem şi la noi în ţară. Mai mult, oamenii de aici sunt sinceri şi nu au pregătirea şi nici experienţa turismului. Când îţi zâmbesc ştii că aşa simt şi nu doar ca să-ţi facă pe plac. Aşa cum marketingul este necunoscut pentru ei, la fel şi falsitatea. Tot după aproape 20 de ani de mâncat şi băut de la supermarket şi fast food-uri, toate răcoritoarele care mai de care mai colorate şi hamburgeri umflaţi cu pompa sau legume şi fructe strălucitoare şi în forme şi dimensiuni perfect egale, mi-am dat seama că mâncarea, legumele şi fructele noastre au alt gust. Că sunt sincere“, scrie jurnalistul.

Bunătăţile „sincere“ ale Dobrogei le puteţi afla aşadar cutreierând pe site-ul www.traditionalromanesc.ro, unde veţi descoperi lucruri inedite despre fascinantul tărâm dintre Dunăre şi Marea Neagră.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite